IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бил Грос: Фед ще ограничи покупките на ДЦК, за да осигури пазара им

С намаляването на бюджетния дефицит ще се емитират по-малко облигации, което ще доведе до недостига им, смята шефът на Pimco

17:07 | 10.06.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бил Грос: Фед ще ограничи покупките на ДЦК, за да осигури пазара им

Въпросът за един милиард долара на Wall Street в момента е: Кога Федералният резерв ще започне да ограничава агресивните си монетарни стимули?

Към края на май шефът на Фед Бернанке заяви, че Фед може да започне да свива програмата си за изкупуване на облигации, ако икономиката продължи да се подобрява. Той изглежда имаше предвид, че това може да се случи до края на тази година, въпреки че много инвеститори очакваха програмата да остане в сила до 2014 г.

Неяснотата, породена от Бернанке, предизвика разпродажба на ДЦК. Според програмата си за изкупуване на облигации централната банка купува ежемесечно книжа за 85 млрд. долара.

Ниските лихви по облигациите са една от причините все повече инвеститори да се насочват към акциите заради по-високата им възвръщаемост. Така че, ако банката ограничи покупките, може да се очаква повишение на доходността на ДЦК и спад на акциите.

Бил Грос (основател и съинвестиционен директор на най-голямото семейство облигационни фондове в света – Pimco) има друга теория за евентуалното ограничаване на покупките от страна на Фед до края на годината по друга причина.

Според него по-ниският бюджетен дефицит означава, че ще се емитират по-малко ДЦК, което може да доведе до недостиг на облигации, ако централната банка продължи да ги изкупува в досегашния обем.

„Ако Фед държи всички ДЦК, то тогава няма да съществува пазар за тях. Т.е. в даден момент те ще намалят покупките, дори само за да позволят на пазара да участва“

Грос не смята, че икономиката е достатъчно силна, за да се справи без стимулите на Фед. Той обаче ги оприличи на химиотерапия, която може да причини повече вреди, отколкото ползи, посочвайки три ефекта.

Първо, свръх ниските лихви обезкуражават спестителите, оставяйки по-малко средста за инвестиране. Второ, финансовите компании, които се финансират на „по-нормални“ лихви са по-малко печеливши и следователно наемат по-малко. Трето, ниската взъзвръщаемост на инвестициите осуетява влагането на фирмен капитал в реалната икономика, което значи нисък растеж и по-ниска заетост.

Икономиката обаче вероятно щеше да е в по-лошо състояне без монетарните стимули на Фед, които изглежда подкрепиха възстановяването в жилищния сектор и осигуриха подема при акциите вече пета поредна година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Скъсват пазара от манипулации в манипулациите - > направо става Освободен, от насадените манипулации в манипулациите /повече от 1 посока/=> Ще приберат на всички останали всичко, като им оставят само напъна да "спечелят"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още