IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nikkei 225 се срути с над 6%, масови разпродажби в Азия

При отсъствието на значителни новини йената поскъпва с над 2%, което е сигурен сигнал за бягство от риска

09:25 | 13.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Nikkei 225 се срути с над 6%, масови разпродажби в Азия

Индексите на водещите борси в Азия поеха рязко надолу в днешната сесия. Разпродажбите идват въпреки отсъствието на икономически данни за основните държави в региона, което показва голямата доза страх, насъбрана у инвеститорите.

Борсата в Токио записва пореден ден на рязка смяна на настроенията. След минималния спад от 0,2% от вчера, днес водещият индекс в страната Nikkei 225 пропадна с над 6 на сто, връщайки се под стойността от 13 000 пункта. На този фон йената поскъпва силно, добавяйки над 2% към стойността си срещу долара.

Nikkei 225 успя да преодолее психологическите 13 000 пункта в началото на април, воден от оптимизма около програмата на новия премиер Шиндзо Абе за стимулиране на доходите и преследване на поне 2% инфлация. Днес бенчмаркът пропадна с над 800 пункта, или 6,4 на сто до 12 445 пункта.

Nikkei 225 е изгубил 20% от стойността си от 22 май досега, което официално го вкарва в "мечи" пазар.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се понижава с 2,3 на сто днес до 128,92 пункта, заличавайки натрупания от началото на годината ръст.

Основното събитие, което е свързано с перспективите в региона, е прогнозата на Световната банка, която понижи предвижданията си за глобалния икономически ръст тази година. Според актуалните очаквания през 2013 година световната икономика ще нарасне с 2,2 на сто, а не както се очакваше през януари с 2,4 на сто.

В същото време стойността на американския долар падна рязко, обезценявайки се с над 2 на сто до 94,07 йени за долар.

Това се случва заради опасенията, че ограничаването на програмата за изкупуване на облигации вече е на дневен ред за Федералния резерв на САЩ. Именно заради тях вчера Wall Street записа трета поредна сесия на понижения – серия, която се наблюдава за пръв път от началото на годината.

„Пропадането на долара срещу йената „ще постави регионалните пазари под натиск, но може и да принуди Фед да преосмисли плановете за ограничаване на покупките на облигации заради опасността от разпродажби по света“, коментира Андрю Съливан от Kim Eng Securities за MarketWatch.

На фона на пропадането на индексите в Япония останалите пазари в региона също записаха сериозни понижения. Основният индекс в Китай Shanghai Composite се смъкна с 3,7 на сто в първия работен ден в страната за тази седмица. Така инвеститорите реагираха на поредицата от новини, свързани със задъхване на китайската икономика, публикувани през уикенда.

В Хонконг Hang Seng пропадне с 3,1 на сто, докато в Южна Корея Kospi отстъпи с 0,9 на сто. На борсата в Тайван Taiex губи 2 на сто, а във Филипините и Тайланд основните индекси пропадат с по над 5,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още