IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът остава стабилен и в готовност за нови ръстове

Очакванията са индексa на бизнес активността да се покачи през юни до най-високите си нива в последните 15 месеца

10:27 | 02.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът остава стабилен и в готовност за нови ръстове

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Във вторник американският долар се намира на около 0,6% под най-високите си стойности спрямо еврото от около месец насам, след като последните сигнали за подобрение на щатската икономика задържаха на повърхността спекулациите, че Федералният резерв ще намали съвсем скоро размера на програмата си за стимулиране на растежа.

„Зелените пари“ получиха подкрепа преди днешния доклад, който вероятно ще потвърди, че фабричните поръчки в САЩ са нараснали с най-бърз темп за последните три месеца. Освен това пазарните участници очакват силните данни от трудовия сектор в края на седмицата, които, според предварителни прогнози, ще покажат свиване на равнището на безработицата заради запазването на тенденцията на откриване на нови работни места от американските компании.

На тази фундаментална основа се потвърждава мнението, че щатският долар ще остане стабилен и ще продължи да поскъпва в основните си кръстосани курсове. Преди това, разбира се, трябва да се потвърдят очакванията за подобрение на пазара на труда, за да може Федералният резерв на САЩ да пристъпи към преразглеждане на текущата си монетарна политика и намаляване на антикризисните мерки.

Тази сутрин доларът се търгува в зоната около 1,3060 спрямо еврото, което е близо до вчерашните нива на затваряне. На 26 юни най-търгуваната валутна двойка формира дъно при 1,2985, което се оказа най-доброто ниво за щатската валута от близо месец насам. В същото време доларът продължава да трупа предимство срещу японската йена и напредва категорично към психологическото ниво при 100,00. Тази сутрин двойката USD/JPY достигна връх при 99,86.

Малко по-късно днес ще бъдат публикувани данните за фабричните поръчки в САЩ. Прогнозите са за ръст на стойностите с 2% през месец май и изпреварване на покачването от 1 на сто, което бе отчетено през април. Ако очакванията се потвърдят, това ще бъде най-добрият темп на нарастване на фабричните поръчки от февруари насам.

През месец май американските компании от секторите без селско стопанство добавиха 135 000 нови работни места. Анализатори очакват, че заетостта през юни ще бъде подобрена с над 160 000 работни места, а общата безработица ще се свие с 0,1 на сто до 7,5%.

Днес председателят на подразделението на Федералния резерв в Ню Йорк Уилям Дъдли ще говори за състоянието на американската икономика, а пазарът ще търси сигнали за намеренията на Фед около бъдещата му политика. Във вчерашното си предварително писмо Дъдли написа, че вече е постигнат значителен прогрес за увеличаване на стабилността на световната финансова система, но задачата за реформиране на тази система все още не е завършена, тъй като трябва да се работи още в посока на икономическия растеж и създаването на работни места.

Въпреки мнението, че доларът ще остане стабилен в средносрочен план за сметка на останалите основни валути, пазарните участници все още не са готови да подкрепят безусловно щатската валута и да изоставят напълно еврото. Новините от еврозоната не са толкова разочароващи и в подкрепа на това твърдение ще работят утрешните данни за състоянието на производството и сектора на услугите в региона. Очакванията са, че индексът на бизнес активността ще се покачи през юни до най-високите си нива за последните 15 месеца.

Ако тенденцията на подобряване на макроикономическата среда в еврозоната се запази, това ще намали значително вероятността от прилагането на нови антикризисни мерки от страна на Европейската централна банка, което пък е гаранция, че еврото няма да бъде подложено на нови масови разпродажби в средносрочен план.

След края на първото полугодие, което приключи на 30 юни, американският долар продължава да е най-добре представящата се валута с ръст от 6,3%. От началото на годината еврото регистрира покачване от 4,8%, а най-губеща е йената с пасив от 8,7%.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3036; Връх – 1,3102; Дъно – 1,2990; Затваряне – 1,3007

В средата на миналата седмица двойката тества в две поредни сесии съпротивата на нивата около 1,3415. Оформеният двоен връх дава текуща сила на щатския долар. За момента обаче низходящото движение, което наблюдаваме, има характер на корекция.

Възходящият тренд продължава да е евров, което не изключва вероятността за скорошно обръщане на посоката и връщане на възходящия тренд.

GBP/USD

Отваряне – 1,5257; Връх – 1,5277; Дъно – 1,5164; Затваряне – 1,5210

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още