IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатската производствена активност се върна към растеж през юни

Индексът, които измерва заетостта, обаче спадна до най-ниското ниво от септември 2009 г. насам

18:07 | 01.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Щатската производствена активност се върна към растеж през юни

Производствената активност в САЩ е нараснала през юни на фона на неочакваното свиване месец по-рано. Въпреки това наемането на персонал достигна най-ниските си нива в последните почти четири години, предава Ройтерс.

Изготвяният от Института за управление на доставките (ISM) PMI индекс показва, че производствената дейност в най-голямата икономика в света се е покачила до 50,9 пункта в сравнение с 49,0 пункта през май. Резултатът изненада водещите експерти, които бяха консолидирали очакванията си на ниво от 50,5 пункта.

Индикаторът за нови поръчки се е повижил до 51,9 пункта спрямо 48,8 пункта месец по-рано, докато продукцията скача до 53,4 пункта в сравнение с 48,6 през предходния месец.

Бенчмаркът, които измерва заетостта, спадна до 48,7 пункта – най-ниското ниво от септември 2009 г. насам – при 50,1 пункта през май.

Анализатори отбелязват, че данните най-вероятно ще обезпокоят инвеститорите що се отнася до възстановяването на щатската икономика. Това важи с особена сила в този момент, когато Федералният резерв обяви, че обмисля ограничаване на мащабната си 85-милиардна месечна програма за изкупуване на активи.

Анкетираните от Ройтерс експерти очакват ръста на икономика на САЩ да се забави до 1,7 на сто през второто тримесечие. Въпреки това прогнозите за второто полугодие са благоприятни.

Икономиката на САЩ нарасна с 1,8 на сто през първите три месеца на годината на фона на по-ниските от очакваното потребителски разходи.

Междувременно щатското министерство на търговията обяви, че строителните разходи са нараснали с 0,5% през май до сезонно коригирания годишен темп от 874,9 млрд. долара. Икономистите, анкетирани от MarketWatch, очакваха повишение от 0,8 на сто.

Разходите за строителство на нежилищни имоти в САЩ, които включват проекти като здравни заведения, са се покачили с 0,1%. При жилищното строителство ръстът пък е 1,2%.

Темпът на растеж на разходите за строителство през април е ревизиран до 0,1 на сто от предварителна оценка за 0,4%. Разходите за строителство през май пък са с 5,4% по-високи в сравнение със същия период на 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още