IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HSBC понижи прогнозата си за глобалния икономически растеж

Ревизията идва основно от занижената прогноза за ръста в Китай и развиващите се държави

17:12 | 28.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор
HSBC понижи прогнозата си за глобалния икономически растеж

Meждународната финансова корпорация HSBC понижи прогнозата си за глобалния икономически растеж заради рисковете за развиващите се пазари от забавянето в Китай и перспективата за свиването на програмата за количествени улеснения в САЩ, съобщaва CNBC.

“Фед може да обмисля затягане на паричната политика, но това затягане се отразява на прогнозите ни за растежа”, предупреди главният икономист на финансовата институция Стивън Кинг.

Очакванията на банката са глобалната икономика да се разшири с 2% през 2013 г., докато по-ранната прогноза беше за ръст от 2,3 на сто. За 2014 г. очакванията са брутният вътрешен продукт (БВП) в световен план да нарасне с 2,6%.

Занижената прогноза се дължи на опасенията за перспективите пред развиващите се страни, което нанесе тежък удар на надеждите, че развиващите се икономики могат да задвижат глобалния растеж чрез по-засиленото търсене.

Най-вече намалението се дължи на корекцията за очакванията на растежа в Китай, но прогнозите за икономиките на Бразилия и Индия също са влошени, коментира Кинг.

Средният растеж в нововъзникващите икономики от Азия, Латинска Америка и Европа се забави до 4% през първото тримесечие на годината, според данни на Capital Economics и Thomson Datastream. За сравнение, средният растеж на развиващите се страни през последните 10 години е 6,4 на сто.

Според HSBC развиващите се икономики са станали силно зависими от комбинацията от евтини пари от САЩ и китайския растеж, а това е забавило вътрешните реформи. Особено уязвими са силно зависимите от търговията държави-производителки на суровини поради застоя в глобалното търсене.

От финансовата институция подчертават, че преориентирането на китайската икономика вероятно ще е свързано с известен период на по-слаб икономически растеж от обичайното. Сегашната прогноза е за за ръст на брутния вътрешен продукт на страната от 7,4% през тази и следващата година, докато целта на китайската централна банка е 7,5%.

Очакванията за икономическия ръст на Бразилия са занижени до 2,4% през тази и 3% през следващата година, а за Индия – до съответно 5,1% и 6,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още