IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HSBC намали прогнозата си за растежа в Китай до 7,4%

Банката посочва реформите, които може да навредят на растежа, както и по-слабите данни за чуждестранните инвестиции

14:34 | 19.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
HSBC намали прогнозата си за растежа в Китай до 7,4%

Meждународната финансова корпорация HSBC намали в сряда прогнозите си за разширението на китайската икономика. Експертите се позовават на по-бързо от очакваното движещите се реформи, които може да навредят на растежа, както и на по-слабите данни за чуждестранните инвестиции, пише Market Watch.

Прогнозата за растежа на брутния вътрешен продукт на най-многолюдната страна в света възлиза на 7,4% за тази и следващата година. За ​​сравнение предишните бяха респективно за 8,2% и 8,4 на сто.

"Консенсусните оценки на повечето експерти са за растеж на Китай от 7,8% през 2013 г. Всеки резултат под 8 на сто обаче ще придаде допълнителен дефлационен натиск върху страната", каза Цу Чунбин, главен икономист за азиатската страна в HSBC.

Експертите от HSBC също така намалиха перспективите пред индекса на потребителската инфлация до 2,5% на годишна база спрямо по-ранните прогнози за 3,1 на сто. Прогнозите за индикатора за 2014 г. са в размер на 2,6% в сравнение с 2,7 на сто от преди това.

Чунбин отбеляза, че ще отнеме известно време новите мерки в Китай да си "проправят път и в икономиката и да окажат въздействие върху растежа. В краткосрочен план някои инициативи за реформи ще бъдат възприемани негативно, което означава, че растежът ще се забави преди да се върне в ритъм през 2015 г.", коментира експертът.

През изминалия ден стана ясно, че преките чуждестранни инвестиции в Китай са се покачили през май с най-малко в последните четири месеца. Това предизвиква загрижеността на инвеститорите, че растежът на втората най-голяма икономика в света може да се забави.

Потокът от инвестиции към най-многолюдната страна в света се е повишил с 0,3 на сто до 9,26 млрд. долара. Междувременно през май е скочил и изходящият поток от инвестиции, отбелязвайки ръст с 20 на сто до 34,3 млрд. долара.

Управляващите в Китай се опитват да облекчат бюрократичните процедури за чуждестранните инвеститори и да стимулират икономическия растеж. Според данните на местното министерство на търговията предприятията с чужд капитал генерират половината от общия внос и износ за 2012 г., което се равнява на една четвърт от индустриалното производство или на една пета от данъчните приходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още