IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коя е следващата страна, в която социалното напрежение ще избие?

Франция и Китай са потенциални сцени на граждански размирици тази година, смята Харвардският професор Найъл Фъргюсън

11:09 | 19.06.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Професор Найъл Фъргюсън не изключва сериозно социално напрежение в различни точки на света. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Професор Найъл Фъргюсън не изключва сериозно социално напрежение в различни точки на света. Снимка: Ройтерс

Високата младежка безработица и разочароващите перспективи за икономиката в развиващите се страни може да предизвикат още масови протести по света като тези в Бразилия, заявява пред CNBC Харвардският професор по икономика и историк Найъл Фъргюсън, автор на популярната поредица „Възходът на парите“.

„Има два типа градове, които могат да станат сцена на размирици това лято. Големите европейски градове като Париж са особено уязвими. Френската столица има по-богата история на граждански бунтове от може би всеки друг град", посочва той. 

Според Фъргюсън френската икономика е в лошо състояние, а „проблемът с младежката безработица в Латинска Европа е бомба със закъснител“.

Напрежението може да нарасне и в големите градове от развиващите се държави, където икономическите очаквания може да не се оправдаят. Протестите вече започнаха в Бразилия.

„Икономиката там снижи темпото. Младите свикнаха с нарастващ жизнен стандарт, като неравенството спадна до известна степен от изключително високите си нива. Със забавянето на икономиката обаче неудовлетворението избива, защото очакванията на хората се бяха повишили, а сега те са разочаровани.“

Китай също заслужава внимание. Фъргюсън споделя, че е прекарал април там и че правителството се опасява от социално напрежение. „Ръководството на страната е сериозно разтревожено от възможността за революция“, казва той.

„Смятам обаче, че Китай има повече възможности да овладее ситуацията, отколкото Бразилия. Комунистическата партия е доказал, че владее добре обществения ред. Това е една много ефективна полицейска държава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 10 години
Безумното преследване на печалби и растеж, който да ги гарантира, водят човечеството до икономически колапс и съответно - до социален взрив! По-лошото е, че всъщност най-застрашени са тези, които се имат за богати. Там колебанията в очаквания жизнен стандарт ще изкарват все по-често маси от недоволни по улиците, това води до политическа нестабилност и порочният кръг се затваря - нов спад в инвестиции, производство и съответно - приходи.Нибиру я чакаха от космоса, а тя е тук, на Земята.Единственото спасение е пълен отказ от този тип икономика! Другият вариант е мащабно обезлюдяване на планетата и General Reset на обществената структура...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още