IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2021: Новата Европа

Найъл Фъргюсън* се вглежда в бъдещето на Европа и вижда гръцки градинари, германски плажуващи и нов фискален съюз. Добре дошли в новите САЩ!

08:11 | 21.11.11 г. 21
Автор - снимка
Създател
2021: Новата Европа

Добре дошли в Европа, 2021! Десет години изминаха след голямата криза от 2010-11, която костваше „скалповете“ на 10 държавни ръководители, включително тези на Испания и Франция. Някои неща останаха същите, но доста се и промениха, пише в свое футуристично есе за Wall Street Journal Найъл Фъргюсън.

Евро все още има, макар че рядко виждаме банкноти. Впрочем, лекотата на електронните плащания сега кара някои хора се чудят защо създаването на единната европейска валута някога се разглеждаше като огромен успех. Брюксел бе изоставен като политически център на Европа. Замести го Виена – с голям успех.

„Има нещо в наследството на Хабсбургите“, обяснява новият динамичен австрийски канцлер Марша Радецки. "То просто прави мултинационалната политика много по-забавна“.

Германците също харесват промяната. „По някаква причина никога не се чувствахме много добре в Белгия“, спомня си германският канцлер Райнхолд Зигфрид фон Гота-Демерунг.

Е, животът далеч не е лесен за периферните страни на Съединените европейски щати (СЕЩ, така се нарича сега новата еврозона). Безработицата в Гърция, Италия, Португалия и Испания мина 20%. Но създаването на новата система на фискален федерализъм през 2012 г. осигури постоянен поток от средства от фондовете на Северна Европа.

Подобно на източногерманците преди тях, сега и южняците израстват, свикнали с този компромис. С една пета от населението на този регион на възраст над 65 години, а друга една пета - безработни, хората в тези страни сега имат време да се наслаждават на хубавите неща в живота. И продължават да печелят евро в „сивата икономика“, работейки като камериерки или градинари за германците, почти всички от които пък имат своя втори дом в слънчевия юг.

Към СЕЩ се присъединиха и нови членове. Литва и Латвия изпълниха своите планове да се присъединят към еврото, следвайки примерна на съседната Естония. Полша, под динамичното управление на бившия външен министър Радек Шикорски, стори същото. Тези нови страни са отличниците на новата Европа, привличайки германски инвестиции със своите плоски данъци и сравнително ниски заплати.

Последна актуализация: 12:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

21
rate up comment 2 rate down comment 1
orf
преди 12 години
Не, 'Мислещ'..!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 3
Мислещ
преди 12 години
И после ще се установи управлението на Антихриста, нали Орф? ДОкато не дойде нашия възлюблен Исус Христос на огнена колесница и не унищожи света ни, да накаже грешниците за неверието им и присмехулниците за присмеха им? Масони, муфлони, бизони, но накрая все идва Исус Христос, познатата картинка, в главата на всеки конспиративно-побъркан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 1
orf
преди 12 години
Koлкото и странно да изглежда, подобни статии не са шега, нито просто плод на фантазия! Те са често използваната от хората на Новия Ред, т.е. елитната масонска секта в САЩ, форма за съобщаване на определени истини. В случая те са две: 1. Европа в бъдеще ще функционира по модела на САЩ, т.е. на страни-щати с общо управление - СЕЩ. 2. В СЕЩ ще има строго определен и спуснат отгоре ред и йерархия между отделните страни-щати. Той ще бъде спазван безпрекословно. Третото интересно нещо в тази загадъчна статия е, макар и шеговитото внушение, че господството над СЕЩ ще идва не от споменатия масонаджийски елит, а от Германия. Хитро, но.....прозрачно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Кой е най-големият "балък" на света? Ще ви кажа кой - китайците. След тях са разни индийци, бразилци, руснаци, саудитци, араби и пр. Парадоксално твърдение, но това са обективните факти. САЩ и ЕС печатат пари като невидели, за да си плащат старите дългове. А китайците изсмукват огромна част от тези пари и ги държат като резерви, само за да запазят пазарите си в САЩ и ЕС. Т.е. в името на "пазарите"... китайците "стерилизират" част от напечатаните пари, като ги изтеглят от обращение. Така западът печата пари, Изтокът му дава стока (а и ресурси) в замяна, и накрая Изтокът създава резерви от банкноти и ОБЛИГАЦИИ, каквито Западът просто може да напечата неограничено.Ако Китай пестеше пари под формата на злато, или като изкупува имоти, можеше това да се нарече "разумно". Но Китай (а и другите споменати) държат само пари и ОБЛИГАЦИИ, с което поемат сметката на фалиралите...Висша форма на "балъщина" досега....., но балъците почват да проглеждат, а Америка не иска да изпуска кокала......следва продължение........ Може би ще има хуманитарни бобмардировки над Иран за да лишат Китай от петрол(т.е да са зависими от САЩ).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Светът до момента не е бил в подобна ситуация. Инфлация е имало в отделни страни, но винаги важните, големите, световните валути, са били стабилни. В момента обаче се ликвидират големите световни валути. Доларът, еврото и йената се печатат в огромни количества, като единственото успокоение, което се поднася, е съпоставката на една печатана валута, с друга също печатана. Какво печатане ще кажете еврото поскъпва? Но то поскъпва спрямо долара, който също се печата. Не поскъпва спрямо златото например, което е някакъв стабилен измерител. Като цяло цените на горива и храни (първите жертви на всяка инфлация) растат във всички валути. Парите струват все по-малко, което закономерно води до загуба на доверие. Представете си свят, в който първа икономическа сила е Русия. На второ място е Саудитска Арабия, на трето Австралия и Канада...Това е напълно възможно в икономика с ликвидирани книжни пари и естествено върнали се твърди активи за пари. Тогава ще е Важно е кой държи петролът и въглищата, а не кой може да произвежда..... Ресурсно богати страни ще станат водещи. Това означава, че ако се ликвидира настоящата система на книжните пари, както и съпътстващата я обща финансова система, просто ще се даде короната на световното лидерство, на ресурсно богатите държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
След като е очевидно, че държавите не могат (поради демократичния си характер) да проведат про-капиталистически и анти-социални реформи, остава само вторият възможен изход - саморегулиране чрез неуправляеми катастрофи. Именно това ще стане. Дали при изчерпани възможности за печатане на пари, печатането ще продължи, и ще се стигне до супер-инфлация, дали чрез разпад на евро-зоната, дали чрез фалит на САЩ (да на САЩ, а не на Гърция), дали чрез стихийно изоставяне на доларите и еврата, в полза на естествените пари (злато и сребро), дали по някакъв друг начин - но саморегулирането ще стане. Грешката е системна, и тя ще разруши системата, отстранявайки по този начин и самата грешка.Ето това е обективната реалност за настоящата икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 2
stat counter
преди 12 години
Типично американски стил статия. На нещата се гледа от някаква отдалечена позиция и всички други са виновни;) Чудно ми е какво ли щеше да пише в подобна статия за тях? Квадрилион (каква дума само) долара дълг? финансиран от Китай?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Защо няма спасение за евро-зоната?На първо място, защото Европа вече няма икономика. Почти цялата индустрия е изнесена в Китай, и процесите на изтичане продължават. Съвсем ясно се вижда, че в Европа най-добре е Германия, която все пак запази някаква индустрия, а всички дето градиха икономика на услугите, са фалирали. Европа е без производство, т.е. без реална икономика, т.е. няма кой да произведе онзи доход, който може да спаси и доходите и самото евро. Европа е супер-социалистическа държава, в която има гарантирани всякакви права, без задължения насреща. Тази тежка социална система генерира огромни разходи, които не могат да се покрият дори от чудовищните данъци, които се събират в момента. Т.е. налице е генератор на разходи, които не могат да се покрият. Европа е супер затънала в дългове. Дори Германия и Франция са супер затънали, и изглеждат "стабилни", само като се сравнят с Гърция или Италия, които са още по-затънали. Всъщност Европа вече е усвоила толкова много дълг, че не може да диша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 3
Боян
преди 12 години
Абсолютно *** статия, няма нищо вярно в нея и е написана не с цел да се хвърли някакъв поглед на някой в бъдещето, а е написана напълно тенденциозно с цел "Всички ще станат роби на Германците, тези нацисти ще си живеят живота и вие само ще им служите" моля ви се не пускайте такива платени статии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
pavlikenski ziganin
преди 12 години
През 2021 сме като след ядрен взрив , а "гръцките градинари" са един голям мит , още от 80те години младите (тогава) гърци избягват земеделие и рибарство .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още