IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на новите жилища в Китай с най-силен ръст от 2 години през май

Ситуацията на пазара на имоти в Китай ограничава възможностите на премиера Ли Къцян да противодейства на забавянето на икономиката

09:54 | 18.06.13 г. 1
Цените на новите жилища в Китай с най-силен ръст от 2 години през май

Цените на новите жилища в големите китайски градове нарастват с най-бързото си темпо от повече от две години, въпреки въведените още по-строги държавни ограничения, съобщава Bloomberg.

Цените на новите жилища в Пекин, Шанхай и Гуанджоу през май са отчели най-сериозен ръст от поне януари 2011 г., като в 69 от 70-те града, наблюдавани от официалната статистика, е налице поскъпване, според данни на Националното статистическо бюро.

Най-силно са се повишили цените на жилищата в Гуанджоу - с 15% на годишна база. В Пекин е отчетен ръст от 12%, а в Шанхай - с 10%. Единственото в източния град Уънджоу е отчетено понижение на цените - с 3,6%.

Ситуацията на пазара на имоти в Китай ограничава възможностите на премиера Ли Къцян да противодейства на забавянето на икономиката. "В момента правителството е изправено пред дилема", коментира Джан Джъуей, главен икономист за Китай в Nomura Holdings Inc. "За Китай е трудно да затегне пазара на имоти, но страната трябва да засили икономиката, която е силно зависима от сектора", допълва експертът.

През март правителството въведе още по-строги мерки за "охлаждане" на жилищния пазар, като най-тежки изисквания бяха приети от местните власти в Пекин.

Местните правителства обаче не приемат с охота политиките за "охлаждане" на жилищния пазар, отбелязва Джан. През март бившият премиер Уън Дзябао нареди на клоновете на централната банка да затегнат изискванията за първоначалната вноска за втори ипотеки в градовете с прекомерен ръст на цените на жилищата и инструктира местните власти на местата с най-силен натиск върху цените да въведат по-строги ограничения за покупка на жилища и да си поставят цели за контрол на цените.

В началото на юни президентът на най-голямата строителна компания в Китай China Vanke Co. - Уан Шъ, предупреди, че местният пазар на имоти е изправен пред риск от балон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Моята прогноза за китайския жилищен "пазар" е, че всичко ще завърши с една грандиозна подстрижка за "инвестиралите" на него. Такова икономическо и инвестиционно безумие светът просто не познава.Китайските призрачни градове: http://***.youtube.com/watch?v=pbDeS_mXMnM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още