IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверието в развиващите се пазари продължава да спада

Отливът на портфейлни инвестиции вероятно ще се насочи към Европа, сочи проучване на BoA Merrill Lynch

12:25 | 19.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доверието в развиващите се пазари продължава да спада

Инвеститорското доверие в развиващите се пазари продължава да спада, като скорошно проучване сред фонд мениджъри показва, че вложенията в акции в тези държави е на най-ниското си ниво от декември 2008 г.

„Нетно 25% от респондентите на The BofA Merrill Lynch Fund Manager Survey са отговорили, че развиващите се пазари са регионът, чийто портфейлен дял те най-вероятно биха намалили през следващите 12 месеца – най-слабият резултат досега.

Според юнското проучването „мечите“ настроения спрямо развиващите се пазари са свързани с нарастващата убеденост, че „твърдото приземяване“ на китайската икономика е най-сериозният риск. 31% от регионалните фонд мениджъри смятат, че Китай ще забави темпо през следващите 12 месеца, спярмо само 8% през май.

През миналата седмица фондовете в акции на развиващите се пазари претърпяха най-големия си отлив за последната година, след като от тях бяха изтеглени 5,76 млрд. долара, според данни на ERFR Global.

„Най-добрата контра стратегия в момента са вложенията в активи, свързани с Китай. Дъната при китайските акции и суровините показват свръх реакция на пазара по отношение на шок от Китай“, коментира Майкъл Хартнет, главен инвестиционен стратег в BofA Merrill Lynch Global Research.

Според Стюърт Оукли, директор Валутна търговия за Азия в Nomura, обаче разпродажбите на развиващите се пазари тепърва започват, като той очаква отливът на инвестиции да продължи, след като Федералният резерв на САЩ ускори свиването на монетарните стимули през септември.

„Все още има голямо количество чуждестранни инвестиции в активи и валути на развиващите се пазари. В крайна сметка те ще се изтеглят“, казва той.

С изтеглянето на авоарите от развиващите се пазари европейските акции ще станат по-привлекателни. Според проучването на BofA Merrill 6% от мениджърите увеличават теглото им през юни, докато през май 8% го намаляваха.

45% от европейските респонденти очакват икономиката на еврозоната да се ускори през следващата година, спрямо 24% през май.

„Инвеститорите сега виждат известна стабилност в европейската икономика и се позиционират за възстановяването“, коментира Джон Билтън, инвестиционен стратег за Европа в BofA Merrill Lynch Global Research.

Европейският индекс FTSEurofirst 300 нарасна със 17% през последните 12 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още