IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът на САЩ през първото тримесечие бе ревизиран от 2,4% на 1,8%

Потребителските разходи са нараснали с 2,6%, а не с 3,4%, а износът всъщност се е свил с 1,1%, отразявайки забавянето на световната икономика

16:44 | 26.06.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Растежът на САЩ през първото тримесечие бе ревизиран от 2,4% на 1,8%

Икономическият растеж в САЩ през първото тримесечие е бил по-бавен спрямо обявения досега, сдържан от скромното темпо на потребителските разходи, слабите инвестиции на бизнеса и намаляващия износ, съобщи Ройтерс, като се позова на данни на американското министерство на търговията.

Брутният вътрешен продукт на страната се е разширил с годишен темп от едва 1,8%, сочи окончателната оценка на ведомството. Предишната междинна оценка бе за ръст от 2,4% след скромното разширяване с 0,4% през периода октомври-декември 2012 г. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха междинната оценка да остане без промяна.

Измерена само чрез националния доход, икономиката се е разширила с 2,5% - доста по-бавно от окуражаващото темпо от 5,5% през четвъртото тримесечие на 2012 г.

Подробностите в доклада, показали корекции в посока към понижение при почти всички категории на растежа с изключение на строителството на жилища и управлението, може да хвърлят сянка върху доста оптимистичната оценка за икономиката от миналата седмица на Федералния резерв на САЩ.

Потребителските разходи, които са в основата на над две трети от икономическата активност в САЩ, са нараснали с 2,6%, а не с досега изчисляваните 3,4%. Корекцията отразява до голяма степен слабите разходи за здравни услуги. През октомври-декември 2012 г. потребителските разходи нараснаха с 1,8%.

Износът, за който бе съобщено, че се е повишил, всъщност се е свил с 1,1% през първото тримесечие, отрязвайки 0,15 процентни пункта от ръста на БВП. Изглежда корекцията отразява забавянето на световната икономика.

Разходите на бизнеса едва са нараснали, като инвестициите в нежилищни сгради са се свили по-рязко от обявеното досега, а това е и първият им спад от над 2 години.

Темпото на натрупване на запаси е коригирано минимално в посока на понижение, добавяйки над половин процентен пункт към ръста на БВП. Ако се изключат запасите, БВП се е разширил с едва 1,2%, като това е и най-слабото постижение за последните 2 години.

Макар че данните са ориентирани изключително към миналото, те се появяват, докато обстановката на финансовите пазари се затяга, след като председателят на Фед Бен Бернанке през миналата седмица заяви, че централната банка на САЩ вероятно ще започне да забавя темпото на стимулиращата си програма за изкупуване на активи преди края на годината и ще я прекрати през 2014 г. Икономисти се опасяват, че това може да подкопае растежа, който напоследък показа признаци на ускоряване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
evg9
преди 10 години
Ха... не били компютри, а компоти. Голяма стъкмистика играе, а спекулантите вършеят ли, вършеят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още