IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френската статистика потвърди рецесията през първото тримесечие

В бюджета за 2014 г. ще бъде заложено намаление на разходите от 1,5 млрд. евро

12:39 | 26.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Френската статистика потвърди рецесията през първото тримесечие

Френският статистически институт потвърди, че брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се е свил с 0,2% през първото тримесечие на годината спрямо предходното тримесечие, т. е. - страната е изпаднала в рецесия, съобщи MarketWatch.

Според прогнозата на статистическия институт през това тримесечие икономиката ще започне слабо да се възстановява, но като цяло през 2013 г. се очаква да се свие с 0,1%.

Потребителските разходи в периода януари-март са се понижили с 0,1% спрямо предходното тримесечие, експортът – с 0,4%, а инвестициите на нефинансовите компании – с 1%, сочат още данните.

Слабата икономика подкопа усилието на правителството на Франсоа Оланд да понижи дефицита и да пребори безработицата. Според прогнозите на националната статистика безработицата ще продължи да се повишава и до края на годината ще достигне над 11,1%.

Същевременно бизнес всекидневникът Les Echos съобщи, че бюджетният дефицит на Франция ще достигне 4,1% през тази година, ако БВП продължава да се свива. Изданието цитира доклад на Сметната палата и финансовата комисия на парламента, който трябва да бъде публикуван в четвъртък.

Правителството цели да свие дефицита до 3,7%, а най-късно до 2015 г. дупката в хазната трябва да е под законоустановените 3%.

Франция ще заложи в бюджета за следващата година 1,5 млрд. евро намаление на публичните разходи, съобщи междувременно премиерът на страната Жан-Марк Еро, цитиран от онлайн изданието euobserver.com. Еро подчерта, че държавните разходи се повишават непрекъснато още от 1958 г.

Половината от съкращенията ще засегнат бюджетите на министерствата, а другата половина ще дойде от орязването на средствата за местните правителства, допълва той.

Франция е поставена под силен натиск от Брюксел и Международния валутен фонд (МВФ) да реформира икономиката си и да сведе бюджетния дефицит под 3%, съгласно правилата на Евросъюза. Президентът Оланд получи допълнително време за това до края на 2015 г., припомня изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още