IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ се противопостави на ЕК, хвалейки Франция

От фонда обаче признават трудностите пред правителството при постигането до края на годината на целта за обръщане на тенденцията към ръст при безработицата

14:50 | 04.06.13 г. 1
МВФ се противопостави на ЕК, хвалейки Франция

Международният валутен фонд (МВФ) похвали усилията на Франция за предприеманите реформи в абсолютен контраст с коментарите на Европейската комисия (ЕК) от миналата седмица, съобщи CNBC, като се позова на съобщение на мисия на финансовата институция в страната.

От МВФ посочват, че страната трябва да продължи с икономическите си реформи, но добавят, че „след три години на значителни бюджетни корекции е налице пространство за забавяне на темпото на консолидация в бъдеще, осигуряващо съсредоточаване на усилието върху разходите и подкрепено от продължаващите структурни реформи“.

Гледната точка на фонда е в противоречие с тази на ЕК, която през миналата седмица обяви, че Франция трябва да започне да реформира пенсионната си система, да обуздае публичните разходи и да понижи разходите за труд в замяна на предоставените ѝ 2 допълнителни години за сваляне на бюджетния дефицит под изискваните в Европейския съюз 3%.

От МВФ обаче са по-оптимистично настроени за френската икономика изобщо, като хвалят „първокласния“ ѝ бизнес. „Франция се облагодетелства от няколко силни структурни елемента, които в една среда с по-висока степен на подкрепа биха осигурили съществен импулс за растеж“, посочват от финансовата институция.

„Френската икономика може да разчита и на високото ниво на спестявания на домакинствата, на първокласни компании с международна дейност, положителна демографска картина, силен капацитет в научните изследвания и висококачествена публична инфраструктура“, добавят оттам.

Френските банки са похвалени от МВФ за напредъка в стабилизирането на балансите. „Възстановяването на банковите баланси продължава с устойчиво темпо и принципните рискове за финансовата стабилност намаляха значително. Банките са постигнали целите си за деливъридж без да се стига до кредитен срив и са добре позиционирани за изпълнение на капиталовите изисквания на споразумението Базел III доста преди крайния срок“, подчертават от фонда.

От международната рейтингова агенция Moody`s обаче смятат, че френските банки ще останат изправени пред трудна оперативна обстановка през 2013 г. на фона на тенденцията към рецесия в Европа. Заедно със Standard & Poor's, през тази година от Moody's вече запазиха негативната си прогноза за френския банков сектор.

Анализаторите на МВФ отбелязват, че френското правителство е поставено под силен натиск за изпълнението до края на настоящата година на целта си за обръщане на продължителната тенденция в повишаването на нивото на безработица, съобщи Ройтерс.

„Ще бъде трудно да се постигне обрат при безработицата преди края на годината“, заяви ръководителят на мисията на фонда за Франция Едуард Гарднър. Той подчерта, че икономическото положение в страната насочва към запазващ се ръст на нивото на безработица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 10 години
Имах си аз, Лагард да не хвали Оланд. Все пак са французи.Френското изключение, нали разбирате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още