IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителското доверие във Франция е на историческо дъно

Влошават се очакванията за покупателната способност и възможностите за спестяване

15:59 | 28.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Потребителското доверие във Франция е на историческо дъно

Доверието на френските потребители е достигнало най-ниското си ниво от юли 2008 г., изравнявайки рекордната си най-слаба стойност, откакто се събират данни за показателя, сочи проучване на Статистическия институт на страната, цитирано от BBC.

Месечният индекс на потребителския дух се е понижил с 4 пункта до 79 пункта, като данните за април бяха коригирани в посока на понижение до 83 пункта от предварително обявените 84 пункта.

Анализатори, анкетирани от Bloomberg, очакваха ръст на потребителското доверие до 85 пункта. Показателят остава доста под дългосрочната си средна стойност от 100 пункта.

Проучването показва също, че френските домакинства очакват нивото на безработица, което в момента е достигнало рекордно високите за последните 13 години 11%, да продължи да се повишава.

През май Франция прие серия от мерки, насочени към пресичане на ръста на безработицата чрез реформиране на трудовото си законодателство. Промените бяха насочени към улесняване на смяната на работното място и съкращаване на служителите от страна на компаниите.

Мнението на французите за настоящото финансово положение се е влошило с 3 пункта на месечна база до -28 пункта, а оценката за жизнения стандарт е паднала с 2 пункта до -65 пункта.

Влошават се и показателите, отразяващи възможностите за спестяване (до 30 пункта през май от 31 пункта през миналия месец) и за покупателната способност (също до 30 пункта през този месец, но от 33 пункта през април).

Отношението към промяната на потребителските цени обаче регистрира ръст до -16 пункта от -22 пункта през април.

Данни, публикувани в деня на първата годишнина, откакто Франсоа Оланд положи клетва като президент на Франция, показаха, че страната е изпаднала в рецесия за втори път през последните 4 години, присъединявайки се към повечето от партньорите си в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още