IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът на Япония през първото тримесечие бе ревизиран нагоре до 4,1%

Това, от което премиерът Шиндзо Aбe се нуждае през тази година, са големите структурни промени, коментира икономист

09:54 | 10.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пред премиера на Япония Шинзо Абе предстоят нови избори през юли. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пред премиера на Япония Шинзо Абе предстоят нови избори през юли. Снимка: Ройтерс

Японската икономика се е разширила повече от предварителните оценки на правителството през първото тримесечие на 2013 г., помагайки на премиера Шиндзо Абе да затвърди общественото си доверие в битката, която провежда с дефлацията, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) се е повишил с 4,1 на сто на годишна база в сравнение с предварителните прогнози от 3,5% според данните на японското правителство. Номиналният БВП, който не взема под внимание промените в цените, нарасна с 0,6% спрямо предходните три месеца, оставяйки икономиката със 7% по-малка в сравнение със същия период на 1997 г.

"Това, от което г-н Aбe се нуждае през тази година, са големите структурни промени", заяви Мартин Шулц, икономист във Fujitsu Research Institute в Токио. "С покачването на данъците върху потреблението от следващата година икономиката ще е в изгодна позиция, която ще даде на правителството възможността да продължи да изпълнява плана си за растеж дори и след изборите през юли", каза още той.

Нарастването на икономиката през първите три месеца на 2013 г. е значително в сравнение с растежа от 1,2%, отчетен през четвъртото тримесечие на предходната година. Днешните данни дойдоха след като гуверньора на Японската централна банка (ЯЦБ) Харухико Курода председателства своето четвърто заседание за паричната политика след поемането на поста от Масааки Ширакава.

Междувременно премиерът Шиндзо Aбe заяви през изминалата седмица, че най-рано през август неговото правителство ще представи своята стратегия за растеж, която ще включва усилията за стимулиране на инвестициите и ограничаване на нормативните актове, който "задушават" бизнеса.

Поемайки поста министър-председател, след като неговата Либерално-демократическата партия спечели убедителна победа в долната камара на парламента през декември, Абе е изправен пред нови избори през юли, като целта е спечелването на повече депутатски места в горната камара.

"Финансовите пазари може да окажат натиск върху министър-председателя да съживи икономиката на Япония, след като разочароващият план за растежа потопи индексите до двумесечно дъно, а курсът на йената от своя страна нарасна", заяви Хидео Хаякава, бивш изпълнителен директор на ЯЦБ, който ръководеше финансовата институция до март.

"Засега това е само жълт картон за Абе, като е възможно той да се превърне в червен ако пазарите потънат още", коментира експертът, който в момента е старши анализатор във Fujitsu Research Institute. "Последните движения на пазарите доказват, че ключът за "Абеномиката" не е Курода, а самият Aбe", допълни Хаякава.

"ЯЦБ залага сериозно на количествените улеснения на монетарната политика, така че не трябва да се подвеждаме по неотдавнашната нестабилност на пазара на облигации. Доходност от около 0,8% или 0,9 на сто е напълно приемлива", коментира още експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:31 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още