IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шиндзо Абе обеща 3% ръст на доходите на японците

Според анализатори обаче целта е трудно постижима, особено ако се улесни временното наемане на нископлатени работници

10:26 | 05.06.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Шиндзо Абе обеща 3% ръст на доходите на японците

Премиерът на Япония Шиндзо Абе обеща да повиши доходите с 3% годишно и да създаде специални икономически зони за привличане на чужди инвестиции, съобщава Ройтерс.

Растящите доходи са ключов момент за успеха на амбициозните цели на Абе за преустановяване на продължилата години дефлация и десетилетията на икономическа стагнация.

През април централната банка на страната обяви, че цели да постигне инфлация от 2% годишно в рамките на две години чрез удвояване на паричното предлагане.

Според анализатори заплатите трябва да растат с по-висок процент, за да се установи устойчив положителен тренд при потребителските цени и растежа. 

Мисля, че най-важната цел е брутният национален продукт на глава от населението. Това означава създаването на работни места и по-високи заплати за работещите. С две думи идеята е домакинствата да спечелят, каза Абе.

Стратегията за растеж е третият стълб на т.нар. Абеномикс, заедно с ултра експанзионистичната монетарна политика и мащабните правителствени разходи.

Анализатори обаче смятат, че ще е трудно да се постигне целта за ръст на доходите, особено ако, както се очаква, планът за растеж включва улеснения за наемането на временни работници, които са по-ниско платени.

„Трудно е да си представим как тази стратегия ще повиши доходите. Правителството е много добро в PR-а, но действията му приличат повече на политическа кампания, отколкото на стойностна икономическа политика“, коментира професор Коичи Накано.

Абе добави и още цели към досегашните. Той обяви, че планира да увеличи инвестициите в енергетиката с 1,5 пъти до 30 трлн. йени през следващото десетилетие и да удвои нетните преки чуждестранни инвестиции до 35 трлн. йени до 2020 г.

„Правителството излезе с оптимистични конкретни цели, но се съмнявам дали те могат да бъдат изпълнени или дали такова таргетиране може да сработи“, коментира икономистът Хидео Кумано.

„В крайна сметка правителството не може да контролира всяка икономическа дейност, както централната банка не може да контролира дългосрочните лихви. Абеномиката не трябва да залита към плановата икономика, след като пазарните участници отдават по-голяма важност на дерегулацията.“

Премиерът обяви, че дерегулацията е основен приоритет за подкрепа на растежа, но финалният пакет от мерки вероятно няма да включва смели реформи в области като мобилността на работната сила и корпоративните данъци.

Междувременно финансовото министерство приключва план за емитиране на 600 млрд. йени (6 млрд. долара) инфлационно защитени ДЦК. Източници на Ройтерс съобщават че половината се очаква да бъдат пласирани през октомври, а другата половина – през януари.

Япония преустанови издаването на този тип книжа през 2008 г., когато световната финансова криза доведе до спад в цените им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:40 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Ами да им е честит ... поредния на Японците - ще им запазят обществените порадки! - той ако продължи срива на йената до нивата от преди кризата точно ще компенсира за 4г валутната разлика и ще им дава същото количество пари в $, но "ще повиши доходите с 3% годишно" в йени!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още