IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската икономика отчете най-голям ръст от година през първото тримесечие

БВП на Страната на изгряващото слънце е нараснал с 3,5% на годишна база, като с 2,3 пункта за растежа допринася потреблението

10:23 | 16.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Японската икономика отчете най-голям ръст от година през първото тримесечие

Японската икономика е регистрирала най-големия си ръст от една година насам през първото тримесечие заради скока на потребителските разходи и износа, които са компенсирали отслабените инвестиции на бизнеса, предаде Bloomberg.

В периода януари – март брутният вътрешен продукт (БВП) на Страната на изгряващото слънце е регистрирал годишен ръст от 3,5%, сочат правителствените данни. Частното потребление, което формира около 60% от японската икономика, е допринесло с 2,3 процентни пункта за растежа.

Номиналният БВП, който не взема под внимание промените в цените, е нараснал с 1,5 на сто на годишна база, сочат още данните.

И докато потребителите отговарят позитивно на паричната политика на Япония, бизнесът е останал предпазлив през тримесечието. Нивото на бизнес инвестициите през първите три месеца на годината е най-ниското от второто тримесечие на 2011 г., като е отчетено намаление и на запасите на компаниите.

Това обаче може и да се промени, като се имат предвид резкият спад на йената спрямо долара и намаляването на регулациите, които предприе администрацията на премиера Шиндзо Абе.

„Япония се оттласна от миналогодишната стагнация“, коментира пред информационната агенция Наоки Изука, икономист от Citigroup Inc. в Токио. „Ключът е дали Абе ще успее да представи силна стратегия за растеж. Ако успее, това ще даде тласък на бизнес инвестициите и допълнително ще подкрепи растежа“, коментира икономистът.

Японският премиер планира през следващия месец да представи т. нар. трета ос на структурните реформи, след като вече започна да осъществява фискалните и паричните стимули.

Данните сочат обаче, че дефлаторът на БВП се е понижил с 1,2% на годишна база през първите три месеца на тази година, което подчертава пред какво предизвикателство е изправен управителят на Японската централна Банка Харухико Курода в борбата с дефлацията.

Ликвидните инжекции на централната банка са се отразили благотворно на жилищния пазар в Япония. Инвестициите в жилищния сектор са достигнали най-високото си ниво от 4 години насам.

Вижте повече във видео материала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още