IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство в Япония се разшири над очакванията през април

Страната обаче остава в капана на дефлацията въпреки убедеността на МВФ, че целта за 2% ръст на потребителските цени е постижима

11:02 | 31.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Промишленото производство в Япония се разшири над очакванията през април

Обемът на промишленото производство в Япония е нараснал с 1,7% на месечна база през април, съобщиха от министерството на икономиката, търговията и промишлеността на страната, цитирани от Интерфакс.

Това е пети последователен месец, в който промишленото производство нараства на месечна база. На годишна база обаче то се е свило с 2,3%, макар да отчита подобрение спрямо майския спад от 6,7%.

Резултатът надхвърли значително средните очаквания на анализатори, анкетирани от Dow Jones Newswires, за месечен ръст от 0,5%, след като през март промишленото производство се бе разширило с 0,9%. Той показва също, че икономиката на Япония се възстановява по-бързо, отколкото се предполагаше досега, подчертават от Wall Street Journal.

С най-голяма заслуга за благоприятните данни са транспортното оборудване, продукти на електрониката и части за бранша, както и прецизната техника.

Очакванията на производителите за следващите 2 месеца са песимистични – те очакват данните за май да не отчетат промяна спрямо април, а през юни производството дори да се свие с 1,4%. Прогнозата за май обаче е по-добра спрямо предходната, която бе за спад от 0,3% в производството.

От министерството пък запазват досегашната си оценка, тъй като са убедени, че оживлението в сектора ще се задържи.

Същевременно същинската потребителска дефлация в Япония се е забавила до 0,4% през април на годишна база от 0,5% през март, съобщиха от Статистическото бюро на страната. Данните включват цените на енергоносителите, но не и тези на силно волатилните цени на пресните хранителни продукти.

На месечна база обаче е отчетена инфлация от 0,3%. Общата потребителска дефлация също се е забавила до 0,7% от 0,9% през март на годишна база.

Това е 6-ти пореден месец на спад на потребителските цени на годишна база, което поставя под съмнение възможността за постигане на целевото нива на инфлация на Японската централна банка от 2% годишно.

В свое изявление от днес Международният валутен фонд обяви, че подкрепя решителната финансова политика на Японската централна банка и че намира за постижима целта ѝ за постигане на 2% годишна инфлация в краткосрочна или средносрочна перспектива, но само ако правителството на страната предприеме мерки за ускоряване на икономическия растеж и за решаване на проблемите с бюджетния дефицит и държавния дълг.

От МВФ подчертават, че напълно одобряват промените в монетарната политика на централната банка, която усилено изкупува активи, за да насити пазара с пари.

В друго съобщение на японското статистическо бюро се посочва, че нивото на безработица от 4,1% е останало без промяна през април, задържайки се на най-ниската си стойност от ноември 2008 г. и оправдавайки напълно очакванията на анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още