IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Абеномиката" предвещава риск от стагфлация

Този сценарий може да доведе до паническо бягство от държавните облигации на страната

17:59 | 05.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Радикална политика на премиера Абе предизвика сериозно покачване на цените на акциите.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Радикална политика на премиера Абе предизвика сериозно покачване на цените на акциите. Снимка: Ройтерс

Япония е изправена пред риск от стагфлация, ако "Абеномиката", по името на премиера Шиндзо Абе, не успее да възстанови инерцията на третата по големина икономика в света. За това предупреди експертът от UBS Wealth Management Алекс Фридман.

"Възможно е да видим сценарий, включваш стагфлация, при който ще има наличие на инфлация в цените на активите, но ще липсва растеж. Необходим е реален ръст на икономиката – нещо, което не се знае дали е възможно в Япония", отбеляза Фридман пред CNBC в сряда.

"Ако няма растеж, всичко ще завърши с Армагедон – нещо, което бихме могли да наречем дори Абегедон", добави още той.

Според Фридман при сценария "Aбегедон" инвеститорите ще станат по-загрижени за устойчивостта на японските дългови нива, което би могло да доведе до паническо бягство от държавните облигации.

При тези обстоятелства съотношението на дълга на Япония към брутния вътрешен продукт ще надхвърли 300% спрямо 226% в момента, докато доходността на 10-годишните държавни облигации може да достигне 5 на сто в сравнение със сегашните 0,86%, смята още експертът. "Това ще навреди значително на финансовата система в страната", добави още той.

Радикална политика на премиера Шиндзо Абе предизвика сериозно покачване на цените на акциите, като широкият индекс Nikkei 225 нарасна с 44 на сто през последните шест месеца. Междувременно инфлацията се завърна в икономиката, след като потребителските цени в страната се покачиха за първи път от 2009 г. насам през май.

Очаква се слабата йена, която се обезцени с 22% спрямо американския долар през последните шест месеца, също да доведе до внос на инфлация. Централната банка на Япония (BoJ) от своя страна си постави за цел постигането на инфлация от 2 на сто през следващите две години.

"Ще отнеме години преди резултата от политиките на Абе да може да бъде напълно оценен", каза още Фридман, като отбеляза, че все пак възможността най-лошият сценарий, който самия той начерта, да се случи в близките месеци, е малко вероятна.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още