IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият спад в Холандия е по-дълбок от очакваното

През първото тримесечие БВП на страната се е свил с 0,4%, а не с 0,1%, каквато беше първоначалната оценка

11:49 | 25.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Икономическият спад в Холандия е по-дълбок от очакваното

Икономиката на Холандия се е свила повече от очакваното през първите три месеца на годината заради продължаващите проблеми на петата европейска икономика с жилищния пазар, както и нарастващата безработица, която потиска вътрешното търсене, съобщи MarketWatch.

За периода януари-март брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е регистрирал спад от 0,4 на сто, сочи втората оценка на холандската национална статистика. Първоначалната оценка беше за спад на БВП от 0,1%, припомня изданието.

Това е трето поредно тримесечие, в което холандската икономика регистрира спад. Страната преминава през третата рецесия от 2009 г. насам.

Към понижение е ривизирана и първоначалната оценка на холандската статистика за годишния спад на икономиката през първото тримесечие. БВП се е свил с 1,8%, а не с 1,7%, както беше обявено предварително, заради свитите инвестиции и разходи на домакинствата.

Същевременно е отчетен лек ръст на правителствените разходи в сравнение с предварителната оценка, отбелязват от статистическия институт.

В момента холандското правителство преговаря за 6 млрд. евро икономии в бюджета за 2014 г., за да успее да постигне бюджетните си цели.

През май Европейската комисия съобщи, че очаква икономиката на Холандия да се свие с 0,8% през тази година, а през 2014 г. да нарасне с 0,9% благодарение на износа, който ще е основният двигател на възстановяването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още