IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът на австрийската икономика изненада

БВП на страната през първото тримесечие е нараснал с 0,7% на годишна база след първоначални оценки за спад от 0,6%

17:27 | 10.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Растежът на австрийската икономика изненада

Реалният коригиран брутен вътрешен продукт (БВП) на Австрия през първите три месеца на годината е останал без промяна спрямо предходното тримесечие и е нараснал с 0,7 на сто в сравнение със същия период на 2012 г. според данните на ключов икономически институт в страната, пише Market Watch.

Въпреки че публичното потребление е нараснало с 0,3%, търсенето от страна на домакинствата е останало без промяна, което е довело до увеличение на общото потребление от едва 0,1%.

Предварителните прогнози на Австрийският институт за икономически изследвания (WIFO) от средата на май показваха, че икономическия растеж се е свил с 0,6% спрямо година по-рано.

В петък членът на УС на Европейската централна банка (ЕЦБ) Евалд Новотни ревизира надолу икономическата прогноза на Австрийската централна банка за 2013 г. до 0,3% спрямо 0,5 на сто, поради забавянето в износа.

През четвъртото тримесечие на 2012 г. БВП спадна с 0,1% спрямо предходното тримесечие, достигайки 0,7 на сто на годишна база.

Междувременно италианската икономика отчете по-голямо от очакваното свиване през първото тримесечие на 2013 г. от 0,6% в сравнение с предходните три месеца, след като икономическата активност спадна във всички сектори с изключение на земеделието по данни на националния статистически институт Istat.

Брутният вътрешен продукт на третата най-голяма икономика в еврозоната е намалял с 0,6 на сто след сезонното изглаждане, което е повече от предварителната прогноза на Istat за спад от 0,5%. Анкетираните от Dow Jones Newswires експерти също очакваха спад от 0,5% на тримесечна и понижение от 2,3% на годишна база.

Рецесията в Италия продължава вече седем последователни тримесечия, като очакванията са тенденцията да се запази и през трите месеца до 30 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още