IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една пета от италианците искат страната им да излезе от ЕС

Близо 80% от италианците определят ЕС като лидерска структура, контролирана от Германия

21:30 | 06.06.13 г.
Една пета от италианците искат страната им да излезе от ЕС

Една пета от италианците искат страната да напусне Европейския съюз, за да се възстанови от кризата, сочат данни на Италианския изследователски институт, цитирани от Bulgaria On Air.

Над 40 на сто от италианците са убедени, че страната е в затруднено икономическо положение заради членството в еврозоната, а близо 80 на сто от анкетираните определят Европейския съюз (ЕС) като лидерска структура, контролирана от Германия и в която Италия няма почти никакво влияние.

Над 20 на сто от участниците в допитването са заявили, че искат да се върнат към лирата.

Голяма част от италианците обвиняват строгите бюджетни икономии на Брюксел за задълбочаването на рецесията. В същото време премиерът Енрико Лета, който оглави  широка коалиция с участието на Берлускони, обяви още в първата си реч пред парламента, че мечтата му е да има Съединени европейски щати.

В момента страната преминава през най-дългата рецесия, но няма възможност за по-широкообхватни действия заради задължението й да спазва строгите правила за дефицита.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още