IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР влоши прогнозата си за икономическия растеж в еврозоната

По-неблагоприятно е и предвиждането за безработицата през 2013 и 2014 г. в сравнение с предишната прогноза от ноември

15:01 | 29.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
ОИСР влоши прогнозата си за икономическия растеж в еврозоната

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие предвижда, че обемът на реалния брутен вътрешен продукт на държавите-членки на еврозоната през тази година ще се свие с 0,6%, а през следващата ще се разшири с 1,1%, се посочва в последната ѝ икономическа прогноза, цитирана от РИА Новости.

В предишната си прогноза през ноември от ОИСР очакваха спад на БВП от едва 0,1% през 2013 г. и ръст от 1,3% догодина. Оценките на организацията сочат, че БВП на еврозоната през миналата година се е свил с 0,5%, се отбелязва в документа.

Икономическата активност в региона продължава да се понижава, отразявайки запазващата се политика на „затягане на коланите“ в областта на държавните финанси, както и слабото доверие в неговата икономика и лошото състояние на пазара на кредити, особено в периферията.

Слабо възстановяване на икономическия растеж е възможно едва от втората половина на тази година, смятат от ОИСР. Оттам се надяват, че за това ще съдейства понижаващата се сила на фискалната консолидация и засилването на частното потребление (макар то да остава слабо в много държави от региона) на фона на повишаващо се доверие в икономиката.

Организацията прогнозира ръст на безработицата в еврозоната до 12,1% през настоящата и до 12,3% през следващата година при 11,2% през миналата. Досега прогнозите бяха за достигане на нивата от 11,9% през 2013 г. и 12,0% - през 2014 г.

Очакванията за инфлацията са за забавяне до 1,5% през настоящата година и до 1,2% през следващата от 2,5% през 2012 г. Ноемврийската прогноза бе за инфлация от 1,6% през 2013 г.

Предвижданията за бюджетния дефицит в еврозоната са той да се свие до 3,0% от БВП през тази година и до 2,5% догодина от 3,7% от БВП през 2012 г. През ноември обаче очакванията бяха за понижаване на бюджетния дефицит от 2,8% за 2013 г. и 2,6% през 2014 г.

От ОИСР смятат, че „голяма част“ от необходимата фискална консолидация вече е извършена в много от държавите-членки, но политиката на строги икономии не бива да бъде напълно загърбвана предвид все още високото ниво на държавните дългове в някои от страните от еврозоната. От организацията не очакват подобряване на ситуацията в тази област спрямо ноемврийската си прогноза, предвиждайки съотношението на дълга към БВП в еврозоната да достигне 95,4% през тази година и 96,3% през следващата при 92,8% през 2012 г.

Подробности по темата вижте във видеоматериала на Bulgaria on Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 07.09.22 г.
403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe

Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още