IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР предупреждава Италия за доверието на пазарите

Първостепенен приоритет на новото италианско правителство е да постигне чувствително и трайно понижаване на държавния дълг, съветва организацията

21:54 | 02.05.13 г.
<p>
	Рим. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Рим. Снимка: Ройтерс

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) предупреди Италия да не загърбва политиката си на бюджетни икономии, тъй като рискува да изгуби доверието на пазарите, съобщава CNBC.

В годишния си доклад за страната ОИСР предупреждава новото италианско правителство, че всяка промяна в политиката на реформи може да навреди на възстановяването на страната.

„Италия предприе широкомащабна кампания за възстановяване на фискалната стабилност и постигане на дългосрочен растеж... С дъгова тежест възлизаща на 130% от брутния вътрешен продукт (БВП) и тежка програма за обслужване на тези дългове Италия остава уязвима към евентуална промяна на настроението на финансовите пазари“, се посочва в публикувания днес доклад.

"Ето защо приоритет номер едно на новото италианско правителство е да постигне чувствително и трайно понижаване на държавния дълг", се посочва още в доклада на организацията.

ОИСР призовава изпълнителната власт да контролира по-добре разходите, да консолидира вече въведените реформи и да започне нови, ако иска да стимулира растежа и производителността - слабите места на Италия.

Първата препоръка е да се преодолее тенденцията към увеличаване на дълга спрямо БВП, което според ОИСР е възможно чрез балансиран бюджет или малък бюджетен излишък, подкрепян от твърдо прилагане на реформи, подпомагащи растежа.

ОИСР обаче прогнозира дългова тежест от 134% от БВП през 2014 година, която може да продължи да расте при липса на нови бюджетни ограничения или приватизации.

В прогнозите си от април досегашното правителство в Рим залагаше на пик на дълга от 130,4 % от БВП през 2013 г.

ОИСР очаква италианската икономика да се свие с 1,5% през тази година и да нарасне с 0,5% през 2014 г., като бюджетният дефицит на страната да достигне съответно 3,3% през 2013 г. и 3,8% догодина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още