IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция, Германия и Италия призоваха за спешни мерки за младежката безработица в ЕС

Имаме едно много добре образовано поколение, което просто стои и чака, коментира италианският министър на труда

16:03 | 28.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Франция, Германия и Италия призоваха за спешни мерки за младежката безработица в ЕС

Правителствата на Франция, Германия и Италия призоваха европейските власти да приемат спешен план за справянето с високата младежка безработица, за да спасят едно цяло поколение, предаде Ройтерс.

Трите държави поискаха приемането на разнообразни мерки, включително подпомагането на дребния бизнес и насърчаването на чиракуването.

Статистиката сочи, че около 7,5 млн. души на възраст от 15 до 24 г. в Европа нито учат, нито работят. През януари младежката безработица в Европейския съюз достигна 23,6%, което е двойно повече спрямо безработицата в общността като цяло.

"Трябва да спасим едно цяло поколение от млади хора, които са уплашени. Имаме едно много добре образовано поколение, което просто стои и чака. Това не е приемливо“, коментира италианският министър на труда Енрико Джованини по време на конференция в Париж.

През последните няколко седмици Германия например сключи няколко двустранни споразумения, включително с Испания и Португалия, за справянето с младежката безработица. В страната се наблюдава умора от борбата с кризата в еврозоната като цяло, тъй като често Берлин е обвиняван за мерките за строги икономии, които се наложи да бъдат приети от много държави в ЕС и еврозоната.

Германия препоръчва да се продължи с осъществяването на структурните реформи с цел подобряване на конкурентоспособността на икономиката, както и по-ефективно разходване на европейските средства за борбата с младежката безработица.

„Трябва по-успешно да се борим срещу младежката безработица, в противен случай ще изгубим битката за обединението на Европа“, коментира финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле.

Въпреки че точно Германия настоява за бюджетна консолидация, Шойбле подчерта, че е необходимо Европа да запази социалния си модел. „Ако в Европа бъдат въведени американските социални модели, революцията няма да се случи утре, а още днес“, посочи той.

Министрите на трите държави обаче не посочиха конкретни мерки, които да се предприемат в борбата срещу младежката безработица, а настояха да има разнообразни стратегии. „Нека бъдем честни, няма бързо решение или един общ план“, коментира шефът на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Вернер Хойер.

Той също препоръча политиците да се съсредоточат върху стимулирането на малкия и среден бизнес, тъй като тези компании обикновено са входната точка на пазара на труда за много хора.

Младежката безработица ще бъде основна тема за дискусии на предстоящия през юни Съвет на ЕС. Канцлерът на Германия Ангела Меркел пък организира конференция по темата за социалните министри на държавите от общността на 3 юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още