IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработните младежи по света ще достигнат 73 млн. души през 2013 г.

Все повече млади хора приемат каквато и да е заетост, включително в "сивия" сектор, посочват от МОТ

13:33 | 08.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Безработните младежи по света ще достигнат 73 млн. души през 2013 г.

Младежката безработица в глобален мащаб ще достигне 12,6% през 2013 г., като все повече се приближава до кризисния пик, прогнозират от Международната организация по труда (МОТ).

Организацията очаква безработните младежи по света да се увеличат до 73 млн. души до края на годината.

В същото време все повече млади хора попадат в „сивия“ сектор на икономиката и в последствие все по-трудно преминават „на светло“. Младежите са склонни да приемат каквато и да е работа, включително почасова и временна, и се затрудняват с намирането на постоянно работно място, посочва се в доклада на организацията.

От МОТ предупреждават, че едновременно с безработицата сред младите хора нарастват и икономическите и социални разходи от ситуацията, което се отразява негативно и на икономическия растеж.

Наблюдава се обаче и несъответствие между знанията и уменията на най-младите и търсенето на пазара на труда. Освен нискоквалифицираните младежи обаче, все повече се увеличават и свръхквалифицираните, чието образование и умения са много по-високи, отколкото се изисква за заемането на някакво работно място.

Подобни несъответствия допълнително затрудняват намирането на решение за прекратяване на тежката криза с младежката безработица, подчертават от организацията.

Пред най-сериозни предизвикателства се изправят развиващите се икономики. Инситуциите на пазара на труда и социалната защита в развиващите се страни са изключително слаби и все повече млади хора се сблъскват с несигурна заетост и ниско заплащане.

Според оценката на организацията около две трети от младежите в развиващите се икономики имат проблем с намирането на работа, т. е. или са безработни, или участват във временна заетост, или са в „сивия“ сектор, или не учат и работят.

Младежите в развитите икономики пък се сблъскват с дългосрочната безработица. От 2008 г. насам нивото на безработицата сред младите хора в развитите страни и държавите от Европейския съюз продължава да расте и според оценките на МОТ няма да падне под 17 на сто преди 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:27 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още