IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Младежката безработица в България е набъбнала до 29,1%

Безработицата у нас през февруари остава без промяна до 12,5%, показват данни на Евростат

12:42 | 02.04.13 г. 12
Автор - снимка
Редактор
Младежката безработица в България е набъбнала до 29,1%

Продължава да се увеличава нивото на младежката безработица в България. През февруари нивото й е достигало 29,1%, докато през януари е било 28,8%, а не 28,3%, каквато беше първоначалната оценка, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

За сравнение, средното за ЕС ниво на безработицата сред младежите е 23,5%, а за еврозоната – 23,9%.

Лидер по младежка безработица остава Гърция (58,4% през декември 2012 г.), следвана от Испания (55,7%), Португалия (38,2%) и Италия (37,8%). най-ниско е нивото на младежката безработица в Германия (7,7%), Австрия (8,9%) и Холандия (10,4%).

През февруари безработицата в България като цяло е останала без промяна на ниво от 12,5% при средно ниво за целия Европейски съюз (ЕС) от 10,9% и за еврозоната – 12%. 

Леко нагоре са ревизирани данните за безработицата у нас през януари и декември 2012 г. - съответно от 12,4 до 12,5% и от 12,3% до 12,4%.

За сравнение, според Агенцията по заетостта безработицата през февруари е била 12%. Ведомството обаче се базира на регистрираните в бюрата по труда в страната, докато Евростат прави изчисленията на базата на икономически активното население.

Най-висока продължава да бъде безработицата в Гърция (26,4%, но по данни от края на 2012 г.), следвана от Испания (26,3%) и Португалия (17,5%), а най-ниска остава тя в Австрия (4,8%), Германия (5,4%), Люксембург (5,5%) и Холандия (6,2%).

С най-бързи темпове се увеличава безработицата в Гърция, Кипър, Португалия и Испания, а по-сериозно намаление е отчетено в балтийските държави и Ирландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 0
Hahoto
преди 11 години
Веско, запомни от мен, колкото повече чакаш някой "да те оправи" в този живот, било то държава или бизнес, толкова "по оправен" ще ходиш. Съдбата на всеки е микс от собствените му качества и отношението му към текущата конюктура!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 0
Hahoto
преди 11 години
Съжалявам, ако съм те засегнал с коментара си. Понеже работя от 18 годишен и като студент съм работил и винаги съм намирал начин да намеря интересна и забавна работа за себе си, си мисля че и другите могат. Определението за мен няма работа, защото е виновна държавата, бизнеса, ВУЗа, за мен е абдикиране от личната отговорност, себепознание и желание за развитие. Накрая ще те цитирам - "позамисли се малко, не боли ..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 0
jujo_si
преди 11 години
Не всеки бизнес иска сериозен капитал. Хората направени да правят пари успяват да правят пари дори в най-голямата криза. Лично аз не познавам човек който да е учил и кадърен или хитър и отворен за бизнес и да седи беден и без работа. Без работа обаче са почти всички двойкаджии от едно време, седят си на улицата на биричка или просто без нищо по цял ден и се оплакват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 4
Vesko94
преди 11 години
Разбира се, че има шанс. Пълно е с шивашки цехове. Колкото и да работиш, никога няма да вземеш повече от 500-600 лв. Чистач към общината също можеш да станеш. Пък ти имай и 1,2,3 или повече висшета. Напълно съм съгласен, че за да успееш в живота ти трябва много воля и хъс. Но държавата е тази, която трябва да ти осигури основата, над която чрез гореизброените качества да градиш живота си. Това за връзката между ВУЗ-овете и бизнеса е много правилно. Без такава няма как университетите да произвеждат такива кадри, отговарящи на нуждите на икономиката на една държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 1
lewis
преди 11 години
Тотално неадекватен коментар, в икономическият цикъл, в който се намира глобалната икономика, а именно - депресия, нали се сещаш, че младите хора и неквалифицираните поемат най-сериозният шамар, колкото до "насоката" за собствен бизнес, нали, за да стартираш какъвто и да е бизнес трябва да имаш КАПИТАЛ, а и нормална среда за правене на бизнес, позамисли се малко, не боли ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 2
Hahoto
преди 11 години
С подобни разсъждения си просто готов за берзаботен. Винаги има много възможности за работа за един млад човек. Трябва само здрава жизнена стратегия и много желание и хъс. Щом понятието бизнес не се препокрива с това по света - създай бизнес и го направи както трябва. Отговорността да си намериш готина работа, да създадеш бизнес, да се развиваш и да вървиш напред е само твоя - не е на държавата, нито на бизнеса, нито на ВУЗовете.Даром само от тото-то! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
lewis
преди 11 години
Ами тя ще продължава да расте, университетите са пълни със "студенти", е да има една част от тях, които са читави, но след като завършиш какво следва, навсякъде искат стаж, който няма къде да натрупаш и ако нямаш познати, да те набутат някъде терминал 2 те зове. Тва е жалката действителност, докато не се създаде връзка между ВУЗ-овете, ама държавните, не частните колежчета, ще е така, друг е въпросът, дали понятието "бизнес" се припокрива у нас с това, наложено по света. Да не говорим ,че има толкова много вуз-ове, които непрекъснато увеличават приема, омагьосан кръг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
kubrat
преди 11 години
Е, много просто- иновациите създават безработица, но водят и до натрупване на капитал, който по твое усмотрение можеш да прахосваш, наемайки нископроизводителни търтеи като северноевропейците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
Vesko94
преди 11 години
В една от предишните теми някои хора казваха, че иновациите създавали безработица. Айде сега, ако благоволят разбира се, да ни обяснат, за по-простите тука, как като иновациите създавали безработица, в Германия и някои други страни от северната част на Европа, безработицата е най-ниска, дори има нужда от чуждестранни работници.?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
Vesko94
преди 11 години
Брей, брей, брей...Някой ще каже, че в България е истински рай, ако вярва на вашите коментари. 30%, еми това е супер, нали? Кой е като нас....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още