IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР предупреждава за задълбочаване на социалното неравенство и ръст на бедността

Политиките за насърчаване на заетостта и икономическия растеж трябва да бъдат насочени към постигане на справедливост, ефективност и всеобхватност, посочва ОИСР

11:34 | 15.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
ОИСР предупреждава за задълбочаване на социалното неравенство и ръст на бедността

Развитите страни са изправени пред риск от увеличаване на неравенството и бедността заради опитите на правителствата да поправят своите финанси в резултат на икономическата криза, предупреждават от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирана от FT.

Неравенството в доходите в страните от организацията се е засилило още през първите три години от кризата в сравнение с предходните 12 години. В този първи етап от кризата обаче правителствата са успели да омекотят удара благодарение на по-високите социални разходи и стимулиращите програми, посочват от ОИСР.

Много държави от организацията обаче сега се фокусират върху намаляването на тяхната задлъжнялост, заради което нарастват рисковете от задълбочаване на неравенствата и разрастване на бедността. “Тези тревожни констатации подчертават необходимостта от защита на най-уязвимите в обществото, особено в момент, в който правителствата се опитват да поставят публичните разходи под строг контрол”, посочи Анхел Гурия, генерален секретар на ОИСР.

“Политиките за насърчаване на заетостта и икономическия растеж трябва да бъдат насочени към постигане на справедливост, ефективност и всеобхватност. От съществено значение са реформите на данъчните системи, за да се гарантира, че всеки плаща своя справедлив дял”, допълва той.

От ОИСР предупреждават също така, че проблемите в резултат на кризата са паднали непропорционално основно върху младите хора. Данните на организацията сочат, че делът на младите хора, чиито доходи са под средните за съответната държава-членка, се е увеличил от 12,2% до 13,8%.

Задълбочават се и разликите между най-богатите и най-бедните, особено в държави като Испания и Италия, където доходите на най-богатите 10% от обществото остават стабилни и дори растат, докато на другия полюс те са намалели значително.

Докладът излиза в момент на нарастващо безпокойство, че някои икономики достигат политическите граници на строгите икономии. Наскоро председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу коментира, че продължава да вярва в необходимостта от радикални структурни реформи и остри бюджетни съкращения, но вижда, че са необходими и други политики за насърчаване на растежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още