IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докъде се разтвори ножицата между бедни и богати?

Неравенството ще бъде най-големият проблем в следващото десетилетие

11:15 | 29.01.14 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Докъде се разтвори ножицата между бедни и богати?

Трябва ли да се противодейства на увеличаващото се неравенство в благосъстоянието на хората по света? Каква роля трябва да играе държавата в такъв процес? Способен ли е пазарът сам да се справи с този дефект? Изпратете ни вашия коментар на info@invrestor.bg и може да спечелите новата книга на Джоузеф Стиглиц Цената на неравенството.

Световният елит сякаш не обръща сериозно внимание на разкрача на ножицата между доходите на бедните и богатите. А би трябвало на този обезпокояващ проблем, назряващ след края на Втората световна война, да се гледа критично и да се мисли в посока разрешаването му.

Защо? Защото най-богатият 1% от обществото държи половината световно богатство. Именно този един процент от световното население разполага с нетно състояние от 110 трлн. долара, или 65 пъти повече от по-бедната половина на човечеството.

Общото състояние пък на 85-те най-богати хора в света се равнява на това на най-бедните 3,5 млрд. души на планетата.

Определено подобна концентрация на икономически ресурси в ръцете на малцина поставя значителна заплаха за политическите и икономически системи. Увеличават се както социалното напрежение, а така и рискът от разпад на обществото.

По последни данни в нашата страна доходите на най-богатите 20% са средно с 6,5 пъти по-високи от доходите на най-бедните 20%.

Нобеловият лауреат за икономика Джоузеф Стиглиц дава за пример Бразилия и скандинавските страни. Според него там доходите са по-равномерно разпределени в сравнение със САЩ. Например, в Бразилия в последните 20 години управлението е постигнало значителен напредък в намаляването на бедността и неравенството.

В най-голямата икономика - САЩ, след 1980 г. състоянието на най-богатите 1% от американците се е удвоило. Най-богатите 1% държат 25% от богатството на страната. Джоузеф Стиглиц казва, че дори средната класа в САЩ е изчезнала.

Други изследвания направиха още по-страшни заключения - неравенството в САЩ е най-голямото от 1928 г.!

Неравенството ще бъде най-големият проблем в следващото десетилетие

Въпросът може да бъде погледнат и от друг ъгъл – изгубихме ли вече десетилетие, опитвайки се да осъзнаем проблемите? Сякаш не се говори много за неравенството. Като цяло, не само на форума на елита в Давос.

Каза се: банките са виновни за финансовата криза, нека им наложим регулации. Държавните дългове скочиха до небесата, нека да въведем мерки за строги икономики. А дори и по-просто казано – има безработица, нека да създадем работни места. Т.е. по един или друг начин проблемът намира своето решение.

Да, но има и неравенство, защо не говорим и за него? Световният елит явно не е обезпокоен от този факт?

Сред редицата препоръки за намаляване на неравенството са забрана за използването на офшорни сметки, чрез които се избягват данъци, бизнес лидерите да започнат да подкрепят прогресивното облагане и да увеличат заплатите в предприятията си до ниво, осигуряващо нормален живот.

И това е така, но истината е по-стряскаща и мисленето трябва да се насочи и в друга посока – не само в регулациите на финансовия сектор, например.

Става дума за равния шанс. В момента в много държави по света шансовете на едно дете зависят от доходите на родителите в по-голяма степен. Дори и равният шанс да е по-трудно постижим, то на дневен ред трябва да бъдат поставени равните възможности – децата и на бедни и на богати да започнат надпреварата от една стартова линия.

Трябва ли да се противодейства на увеличаващото се неравенство в благосъстоянието на хората по света? Каква роля трябва да играе държавата в такъв процес? Способен ли е пазарът сам да се справи с този дефект? Изпратете ни вашия коментар на info@invrestor.bg и може да спечелите новата книга на Джоузеф Стиглиц "Цената на неравенството".

Наградата е предоставена от Ozone.bg!

Специално за читателите на Investor.bg от Ozone предоставят 10% отстъпка на всеки, който поръча "Цената на неравенството" от електронния магазин. За целта в полето Промо-Код въведете INVESTOR-78 при поръчката. Доставката на всички поръчки е напълно безплатна!

Още по темата може да научите от разговора на Вероника Денизова от Bulgaria on Air cъс Свилен Колев от Investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 2
Chick-Chirick
преди 10 години
И това ако не е лош късмет БГ Ман - един път да ти заложат динена ***(да се съгласиш с нещото) и то пък за беля да стъпиш на нея и да те изпързалят :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
"На това трябва да се сложи край,..."------Ами едно нещо, ако е нежизнеспособно ще умре (няма начин да се държи вечно на командно дишане), въпроса е какво ще дойде после, което зависи и от нивото на еволюция на обществата/хората (а тука , аз лично място за особен оптимизъм не виждам).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 7
iivanoff
преди 10 години
"Мислил съм" - изрази се във "време", което не предполага че знаеш че е така, защото очакваш че ЩЕ стане така! ;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 5
iivanoff
преди 10 години
сега ще си обясниш и друг важен момент - защо всички които не участват в голям изкуствено създаден "съюз" (със съответните изградени "планови форми" - ползвам твоята терминология за да нме разбереш) търсят обединение към близък такъв - естествено! А създаващите "съюз"-ите само насочват и контролират процеса...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Мислил съм ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
Абсолютно! Сега просто ще се качи на следващ етап и ще си позволят да го афишират, защото ще се работи в нова социално-идеологическа парадигма ;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 12
SS-23
преди 10 години
"Пазара" видяхме до какво доведе... тотален крах на цялата система и на 95% от хората !! Пазара гони само едно - печалбата на всяка цена, без да се съобразява с нищо и с никой. На това трябва да се сложи край, като се подложи на силна регулация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 5
iivanoff
преди 10 години
"преобладаващо плановиTE форми" са налице от след 2-та св.война - помисли!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
За част от развитите държави населението ще е в по-благоприятна позиция, по съвсем очевидни причини: там ще бъдат създадени съответните механизми за социална защита (дали ще го наречем ББД или нещо друго) и икономиката(в развитите страни), ще почне да се ориентира към някакви преобладаващо планови форми, защото, просто няма да има какъв пазар да я движи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 5
SSIW
преди 10 години
... просто ще има постепенен отказ от излищна консумация на всичко, което не е жизнено необходимо (а е плод на глезотия и реклами) и отказ от плащане връщане на кредити!------------------------------------Това задължително ще доведе до рязко свиване на заетостта, защото стоките и услугите, от консумацията на които ще се откажем, дават заплати на хората, които ги произвеждат. Част от хората, които са останали без работа при този сценарии, ще се опитат да се реализират в нишите, където все още съществува работа, това ще доведе до голям натиск в/у заплащането, което допълн. ще влоши картината, за друга част от тези останали без препитание хора, единствената алтернатива ще бъде, да се опитат да си осигурят оцеляването с цената на тотален регрес в бита и връщане към най-примитивните форми на земеделие, животновъдство и т.н. (защото просто няма да разполагат със средства да развиват механизирано такова, освен ако не формират някакви кооперативи помежду си).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още