IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Европа е застрашена от загубата на цяло едно поколение

Много от страните от региона трябва да подобрят условията за бизнес, заяви в Давос президентът на Световната банка Джим Йон Ким

20:13 | 23.01.14 г. 12
Южна Европа е застрашена от загубата на цяло едно поколение

Южна Европа е изправена пред риск от загуба на цяло едно поколение вследствие на хроничната безработица. Това заяви по време на Световния икономически форум (СИФ) в Давос президентът на Световната банка (СБ) Джим Йон Ким.

"Сред нещата, за които сме особено загрижени са изключително високите нива на безработица сред младите хора. Това е от значение не само в краткосрочен, но най-вече в средносрочен и дългосрочен план", коментира в швейцарския град Ким.

"Говорим дори за вероятността за цели изгубени поколения в някои страни. Това е немислимо", допълни още ръководителят на СБ.

Коментарите на Ким дойдоха, след като по-рано през деня ирландският премиер Енда Кени заяви пред CNBC, че безработицата сред младите хора в ЕС е "единствената най-голяма криза". Изявлението му последва най-новия доклад на Международната организация на труда (МОТ), според който близо 74,5 млн. младежи на възраст между 15 и 24 години в целия свят са били безработни през 2013 г.

Цифрата е с почти 1 млн. спрямо отчетеното година по-рано. Равнището на глобалната младежка безработица пък достига 13,1 на сто.

По думите на генералния директор на МОТ Гай Райдър "горилата в хола на Давос" са работните места, или по-точно липсата им на глобално ниво.

Джим Йон Ким посочи още, че световните лидери биха могли да се поучат от модела на заетостта в Швейцария, където едва 25 на сто от младите хора отиват в колеж, а останалите преминават през програми за професионално обучение.

"Има модели, които могат да атакуват тази конкретна ситуация. Ние смятаме, че южните европейски държави трябва да се движат бързо в търсенето им", посочи президентът на международната институция.

Ким също така заяви, че с оглед на началото на свиването на стимулите на Федералния резерв от края на 2013 г. сега е моментът за много народи да реализират необходимите реформи за подобряване на бизнес средата.

"В много страни все още има дефицитити по текущите сметки и бюджетни дефицити... Много страни трябва да обмислят перспективите си за растеж, да подобрят бизнес средата, което ще направи по-лесно започването на бизнес", коментира още ръководителят на СБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 4 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
Кажете, като сте толкова умни, как и кога ще се оправи Европа,...----------------------------------------На първо четене, на мен ми идва такава идея: южно-европейците ставят по-високо квалифицирани и производителни от северняците, подбиват им цената на труда и издърпват производството при тях ... ама чакай ... то тогава пък в северна Европа ше останат без работа? Ех, маа му, ни тъй-ни тъй работата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 0
dakl
преди 10 години
За сметка на южна Европа, някой страни от Северна преживяват най големия си икономически възход. Ерго, за това , че у нас се закриха работещите и конкуретни предприятия и се разби селското стопанство с общите усилия на местните дереформатори, други спечелиха и то здраво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 10 години
Хахаха... запенили сте се да го^вните по комунизма в България, разказвате легенди по спомени на очевидци и пишете диагнози на... драмата в Еропа и то части от нея, които никога не са подушвали социализъм! Даже напротив - и Гърция, и Испания и Португалия бяха подложени от американските си началници на доста по-мракобесни военно-фашистки режими, за да не допуснат естественото заразяване на младежите там с това, което вие толкова ревностно поливате с ***! И квооо? Защо цъфтящият свободен капитализъм, демокрация и реките от банани, дънки, коли и други благини доведоха южна Европа до тази го^вняна дупка, от която излизането изглежда все по-имагинерно?Оставете 2-те крави на вуйчо и 3-те кокошки на стринка! И на двамата ми дядовци са им взели доста повече и ниви, и гори, и ***, но това не ме е направило празноглав ла^йномет! Оставете я България - нея вече я оправихме! Кажете, като сте толкова умни, как и кога ще се оправи Европа, в която никога никой на никого не е взимал 2-та декара?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
:) Големи статистициБалканкар- световен лидер в производството на кари, залял Полша, Унгария, и необятата съветска страна с продукция.. поради това, че не пущат Тойота там. Правец, световен лидер по производство на персонални компютри, .. Apple 2 всъщност, поради това, че ония горе не им дават да си внасят Apple 2 Лидер по износ на домати, поради това, че на съветската страна не и дават да си внася от Турция.Ама па портокалите си ги карахме от Куба, що Гръцките ни беха кисели ей богу ЕЙ БОГУ!A за работата по това време.. да, безработни нямаше, даже някои и работеха, ама им се смееха и им викаха луди
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Знаеш ли какво не ми харесва - лицемерието.Представят се за спасителите на масите, на бедните, на нуждаещите се а вместо да наистина да им помогнат ги правят още по-зле.Всички до един се представят за скромни не богати социалисти а всъщност са червиви, корумпирани, алчни *** като всички останали; но пък имат няколкостотин до хиляда "дакелчета" (такива като SS-23), които да им лъскат имиджа по форумите с приказките колко било хубаво тогава, а пък за мен точно тогава мой роднина беше обявен за враг на държавата и изпратен в Белене само защото не искал да даде последните си 3 декара и 2 крави на държавата, представлявана от човек, който е бил най-големия крадец и хаймана в околията преди 9-ти септември 1944г. а после станал партизанин, партиец и част от администрацията на новата българската държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
" младежи на възраст между 15 и 24 години в целия свят са били безработни"Това нещо не ми е ясно. До 24 г. много хора учат. На 15 почти всички учат. Те как се броят, безработни, работещи или извън статистиката. В случай че се броят работещи, това 100% не е вярно, в случай че са извън статистиката, то общата бройка е силно намалена и високия процент не е изненада.После, дори да не учат, нормално е на тази възраст младежите да се забавляват - поработят после попътуват, после учат нещо да кажем, някои се пробват фирми да създадат... не виждам нищо странно и тревожно.По-скоро са интереси цифрите между 25 и да кажем 32-34 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
citizen_bg
преди 10 години
Какво не ти харесва социализма? Той си беше развитие на корпоративения монополен капитализъм у нас с малко по-други средства превзе и ликвидира дребния частен бизнес, ликвидира частното фермерство, монополизира пазара, пролетаризира цялото население, спретна банковата далавера и концентрира наличните пари в малко ръце, накрая ликвидира държавата за да може да се концентрира и собствеността безпрепятствено. Това за което се борят все още на Запад, тук беше подготвено още през 90-тте. Едрите капиталисти сигурно му палят свещи всеки ден, а дребните няма какво да му се сърдят фалита и поглъщането, така или иначе ги чакат. Срещу БСП-социалистите и партията им трансформирала и издигнала капитализма в България на ново качествено ниво, би трябвало да са само пенсионерите, безработните и бедните, но не и другите дето са за капиталистическата алтернатива. Бяха ли комунизмът/социализмът такива, или бяха капитализъм в днешния му вид? Шоколадчетата и кремвишите за мен са подробности. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
Ако "теглим черта" и разделим "севера" и "юга", могат да се кажат няколко неща в интерес на обективността.Вярно е, че СЕ на практика има превес в производството, вкл. висок инженерен и технологичен потенциал, съчетан със силно централизирана администрация. Но няма против да използва потенциала/човешки ресурс/, когато можещи и желаещи "мигрират".От друга страна ЮЕ до голяма степен се грижи за "духовните и телесни/биологични/" нужди на СЕ, под формата на храни, вина и възможности за почивка и релакс. Това също е труд, непризнат в голяма степен обаче от СЕ. И поради малкото добавена стойност и себестойност на този продукт и редица още фактори, това не позволява на ЮЕ да се издържа пълноценно, от там и "бягството" и "бедността". Още повече, разликата в обичайната трайност на готовите продукти от СЕ и ЮЕ, периодичността и честотата на нуждата от тях/храна, почивка - техника оборудване/, също имат роля в този процес.Това е една "друга" гледна точка на процеса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 7
bgMan
преди 10 години
Тогава всичко беше лъжа, лозунги и бутафория.Спомянм си че твоите идоли социалистите откраднаха спестяванията на семейството ми, спомням си че имаше само 1 вид кремвирш, 1 вид дебарцин и 2 вида шоколад + 1 вид марципан, хляба беше 3 вида.... за всички стоки беше така. ГолЕЕЕЕмо икономическо, интелИктУалнУ развитие, няма що?Виж в спорта бяхме по-добре, щото имаше концетрационни лагери и по-малко човешки права.Комунизма/Социализма е опиум за най-тъпата част от човешките индивиди и в него няма нищо истинско или реално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 21
SS-23
преди 10 години
Капитализма ..... :(((Спомнете си - на кое място беше България по икономическо, интелектуално и демографско развитие и спорт, по времето на "изостаналия", "гнил" и "лош" социализъм... и къде сме сега !?! :(((
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още