IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Европа е застрашена от загубата на цяло едно поколение

Много от страните от региона трябва да подобрят условията за бизнес, заяви в Давос президентът на Световната банка Джим Йон Ким

20:13 | 23.01.14 г. 12
Южна Европа е застрашена от загубата на цяло едно поколение

Южна Европа е изправена пред риск от загуба на цяло едно поколение вследствие на хроничната безработица. Това заяви по време на Световния икономически форум (СИФ) в Давос президентът на Световната банка (СБ) Джим Йон Ким.

"Сред нещата, за които сме особено загрижени са изключително високите нива на безработица сред младите хора. Това е от значение не само в краткосрочен, но най-вече в средносрочен и дългосрочен план", коментира в швейцарския град Ким.

"Говорим дори за вероятността за цели изгубени поколения в някои страни. Това е немислимо", допълни още ръководителят на СБ.

Коментарите на Ким дойдоха, след като по-рано през деня ирландският премиер Енда Кени заяви пред CNBC, че безработицата сред младите хора в ЕС е "единствената най-голяма криза". Изявлението му последва най-новия доклад на Международната организация на труда (МОТ), според който близо 74,5 млн. младежи на възраст между 15 и 24 години в целия свят са били безработни през 2013 г.

Цифрата е с почти 1 млн. спрямо отчетеното година по-рано. Равнището на глобалната младежка безработица пък достига 13,1 на сто.

По думите на генералния директор на МОТ Гай Райдър "горилата в хола на Давос" са работните места, или по-точно липсата им на глобално ниво.

Джим Йон Ким посочи още, че световните лидери биха могли да се поучат от модела на заетостта в Швейцария, където едва 25 на сто от младите хора отиват в колеж, а останалите преминават през програми за професионално обучение.

"Има модели, които могат да атакуват тази конкретна ситуация. Ние смятаме, че южните европейски държави трябва да се движат бързо в търсенето им", посочи президентът на международната институция.

Ким също така заяви, че с оглед на началото на свиването на стимулите на Федералния резерв от края на 2013 г. сега е моментът за много народи да реализират необходимите реформи за подобряване на бизнес средата.

"В много страни все още има дефицитити по текущите сметки и бюджетни дефицити... Много страни трябва да обмислят перспективите си за растеж, да подобрят бизнес средата, което ще направи по-лесно започването на бизнес", коментира още ръководителят на СБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 25 rate down comment 5
aldy
преди 10 години
България ГУБИ народа си със скорост 7.3 души НА ЧАС!! 175 души НА ДЕН!! И няма сила, която да може да спре този ГЕНОЦИД. В замяна на това наследниците на червената номенклатура ще добруват, докато съдбата не ги шамароса по затъпелите тикви. А това неминуемо ще дойде. А затъпелите тикви не са в състояние да живеят в свободния свят по неговите закони. След измирането на *** племе ще измре и тъпият "елит"... Пфу!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 1
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
България е застрашена да загуби целия си народ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още