IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличава се бедността сред населението на ЕС в трудоспособна възраст

Постепенното намаляване на нивата на безработица може да се окаже недостатъчно, за да промени това положение, смята Еврокомисията

15:30 | 21.01.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Увеличава се бедността сред населението на ЕС в трудоспособна възраст

Значителното увеличаване на бедността сред населението в трудоспособна възраст е една от най-осезаемите социални последици от икономическата криза, констатира Европейската комисия (ЕК).

Постепенното намаляване на нивата на безработица може да се окаже недостатъчно, за да промени това положение, ако поляризацията на заплатите продължи, най-вече заради увеличаването на работата на непълно работно време. Това е едно от основните заключения в прегледа на ЕК на заетостта и социалното развитие в Европа за 2013 г.

„Трябва да обърнем внимание не само на създаването на работни места, а също и на качеството на работните места, за да постигнем устойчиво възстановяване, което да намали не само безработицата, а също и бедността“, подчертава Ласло Андор, комисар в областта на заетостта, социалните въпроси и социалното приобщаване, цитиран от пресслужбата на ЕК.

Според анализ на комисията противно на някои широко разпространени схващания хората, получаващи обезщетения за безработица, е по-вероятно да си намерят работа, отколкото хората, които не получават такива обезщетения (при равни други условия). Това важи най-вече за добре изградените системи за социални обезщетения (като тези с постепенното намаляване на нивата на обезщетенията), придружено от подходящи условия, като например изискването да се търси работа.

В прегледа се подчертава също, че в някои държави, например Полша и България, значителен дял безработни не са обхванати от стандартните защитни мрежи (обезщетения при безработица, социални помощи), а най-често разчитат на семейната солидарност или на неофициална трудова дейност.

„Безработните лица, които не получават обезщетения за безработица, имат по-малко шансове за намиране на работа, тъй като е по-малко вероятно да бъдат обект на мерки за активизиране и не са задължени да си търсят работа чрез системата за получаване на обезщетения“, посочват от Еврокомисията.

Брюксел констатира, че все още съществува и неравенство между половете по отношение на участието на пазара на труда, заплатите и риска от бедност. Освен това все още е налице тенденция жените да работят по-малко часове от мъжете, което намалява възможностите за кариера, заплащане и за бъдещите пенсии.

„Неравенството между половете води както до икономически, така и до социални разходи и следва да бъде ефективно преодолявано, когато е в резултат на обществени и институционални пречки или ограничения“, посочват от ЕК.

От ЕК предупреждават още, че нарастващите макроикономически и социални различия, както и различията по отношение на заетостта в Европейския съюз, заплашват основните цели на общността, определени в нейните договори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 1
alphaomega
преди 10 години
Икономическо възстановяване за ЕС няма да има! Или поне не във вида в който хората си го представят. Високата заетост, многото работни места, постоянното покачване на стандарта на живот..... това са неща от миналото които няма да се върнат. Сега тепърва навлизаме във сериозния етап на кризата. "Големите" дето са по високите етажи на власта, бизнеса и финасите го знаят това нещо и затова се подготвят усилено. Големите пари отдавна напуснаха Европа, и сега са инвестирани на пазарите в Азия и южна Америка. А уродливия и тромав ЕС го очаква съдбата на СССР!!! За първи път в съвременната история ще има цели поколения които ще живеят по зле от своите родители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още