IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нотариуси предлагат система срещу измамите с прехвърляне на фирми

Земеделски производител се раздели след измама с бизнес за милиони, но успя да си го върне

09:57 | 21.02.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Нотариуси предлагат система срещу измамите с прехвърляне на фирми

Има бум на кражбите на фирми чрез документни измами. Пример за това е скандалният случай с бизнесмена Павел Стоименов от Плевен, който стана жертва на грандиозна измама и се раздели с бизнес за милиони.

Стоименов е един големите земеделски производители у нас. Фирмата му обработва над 70 хил. декара земя и има оборот от около 20 милиона лева, но до преди Нова година. В началото на  2014 г. той разбира, че е продал фирмата, си без да знае. Така един от най-големите земеделски производители остана без целия си бизнес и имущество след измама за милиони.

Той твърдеше, че активите му са прехвърлени виртуално в Търговския регистър и че вече няма контрол върху тях. Благодарение на съда, сега  Стоименов е успял да си върне фирмата.

Зад престъпната схема стои банда от шестима роми от Варненско, каза той пред bTV. Четирима от тях имат електронен подпис. Според него подобни измами са възможни, тъй като управител на фирма се сменя с най-обикновен протокол, подаден в Търговския регистър.

Експерти твърдят, че тези схеми лесно могат да бъдат пресечени.

Нотариуси предлагат да съхраняват 10 години протоколите за смяна на управител или продажба на дялове в поддържана от тях система, с цел превенция на опитите за измама, заяви председателят на Съвета на нотариусите Красимир Катранджиев.

В рамките на три дни един добър счетоводител на фирма може да установи дали е извършена кражба на бизнеса, защити работата на Агенцията по вписванията изпълнителният й директор Венцислав Спиридонов. Според него е излишно бизнесмените да плащат такси на нотариуси, може протоколите с промените да бъдат заверявани само в Агенцията.

Управител не се назначава само с хвърчащ лист, а Агенцията изпраща sms известия, допълни той.

Според Красимир Катранджиев от началото на годината има три подобни случая като този със Стоименов.

По думите му не става дума за бум, но симптомите са налице. Катранджиев е уверен, че козметични законодателни промени, които ще позволят в съществуващия единен регистър да се вписват смяна на управители и прехвърляния на фирми, ще бъдат особено полезни. Това щяло да струва около 15 000 лв., но ще гарантира удобство и сигурност.

Заверката при нотариус при промяна на обстоятелствата ще струва само 30 лв. на фирмите, допълни  Катранджиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Не съм тесен специалист, но си мисля, че такава сделка изобщо не е трябвало да бъде допускана и следователно нотариуса, който я е допуснал е извършил закононарушение (престъпление). И следва да понесе съответни последствия (а сделката да се развали).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
narod
преди 10 години
В началото нотариусите ще въведат малки такси, но във впоследстие ще ги вдигнат както тези при прехвърляне на имот, идеята протоколите с промените да бъдат заверявани само в Агенцията е много добра, може да се предложи и за имотите както е в Русия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
НФБ
преди 10 години
по повод нотариусите и техните игри...собственик съм на идеални части от терен..без мое знание, участие и съгласие в един момент другите части от съсобствения терен се продават...и като връх тези части които се продават се продават вече не като идеални части а като обособен имот с реални граници..питах е сега аз собственик реален ли съм на това което остава или съм съсобственик и с кой да се деля за да стана реален собственик на мойте идеални части..всеки вдига глава..трябвало да се развалят сделките и всичко било трудно..и несигурно особено ако си научил късноскапана държава с мафиоти нотариуси съдии политицисякаш човек всяка година трябва да проверява кой какво е продал и дали някой с подставено лице не го е прецакалтова го има само в българия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още