IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическата комисия към НС отхвърли идеята за национализация на ЕРП-тата

За операция по обратно изкупуване на дяловете са нужни много средства, е становището на МИЕ

16:21 | 05.03.14 г.
Икономическата комисия към НС отхвърли идеята за национализация на ЕРП-тата

Дали електроразпределителните дружества отново да се върнат в ръцете на държавата дискутираха депутатите в комисията по икономическа политика към Народното събрание. Обсъдени бяха две предложения на "Атака" - едното за национализацията на тези дружества, а другото - за отнемането на лицензите им.

Николай Александров от "Атака" заяви, че национализацията всъщност ще бъде извършена с пазарни средства - обратно изкупуване на дяловете на дружествата, които са обект на националната сигурност. Депутатът посочи още, че не може да се изключва опасността ЧЕЗ, например, да спъва развитието на българско предприятие, което е конкурент на чешко.

Становището на Министерството на икономиката и енергетиката по това предложение е отрицателно. Според зам.-министъра Красин Димитров трябва да бъдат предвидени значителни средства в бюджета за обратното изкупуване на дяловете на ЕРП-тата.

В отговор от "Атака" обясниха, че може да се използват средства от бюджета на Българския енергиен холдинг (БЕХ) за операцията. От МИЕ обаче са категорични, че в състава на БЕХ има не само печеливши предприятия, но и губещи като НЕК, например, и холдингът не може да се ангажира с подобни действия.

В крайна сметка с 2 гласа "за" и деветима въздържали се това предложение беше отхвърлено.

По отношение на предложението на "Атака" за отнемането на лицензите на дружествата депутатите единодушно приеха да отложат решението, защото в момента тече одит на дейността на ЕРП-тата от страна на енергийния регулатор.

Председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев коментира, че проверката ще приключи до 30 април, а проверяващите са му докладвали, че се движат в срок. Одитът обхваща периода от 1 юли 2008 година до 30 ноември 2013 година и ще провери цялостната дейност на тези дружества.

На базата на тези данни червеният депутат Румен Гечев предложи отлагане на обсъждането. "Това е разумно решение, одитът ще покаже и къде са дупките в дейността на дружествата", съгласи се Николай Александров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още