IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отхвърлиха проекта на "Атака" за национализация на ЕРП-тата

Дебатът за възобновяване на АЕЦ „Белене“ бе отложен докато в парламентарната комисия по енергетика не се явят министрите Стойнев и Чобанов

16:56 | 05.02.14 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Отхвърлиха проекта на "Атака" за национализация на ЕРП-тата

Парламентарната комисия по енергетика отхвърли внесения от „Атака“ проект на решение трите електроразпределителните предприятия (ЕРП) да бъдат преобразувани в дружества с преобладаващо държавно участие. Вносителите от „Атака“ настояваха парламентът да възложи на правителството да предприеме необходимите за това действия.

Депутатът Волен Сидеров, който е автор на предложението, припомни, че при управлението на кабинета „Сакскобургготски“ електроразпределителните дружества са били приватизирани и „Атака“ определя това като „национално предателство“. Според Сидеров обаче това може да бъде поправено.

Откакто са приватизирани ЕРП-тата, услугите за гражданите се влошават, цената на тока расте, а печалбата се изнася в чужбина - например за 2011 г. - 3,8 млрд. лв., твърди депутатът.

Явор Куюмджиев от "Коалиция за България" заяви, че чуждите компании, собственици на ЕРП-тата, се държат с българските граждани като трета категория хора. Той даде за пример възможността да бъде изключен токът заради сметка от 1 лев. 

Трябва да се предприемат мерки спрямо ЕРП-тата, ако трябва – обратно изкупуване на продадените преди време дялове. Сега това е усложнено, тъй като предишното управление продаде миноритарните дялове. Собствеността може да бъде възвърната по пазарни механизми. Не става въпрос за нов 9-ти септември или национализация, уточни Куюмджиев. Според него обаче не трябва да се предприема „груба намеса“ на държавата.

Сидеров репликира, че от „Атака“ също не искат „груба намеса“ и нецивилизовани мерки. „Има начини на една компания да бъде казано, че трябва да се оттегли“, твърди той.

Не за първи път "Атака" настоява за връщането на ЕРП-тата в ръцете на държавата. В едно от последните си решения 41-то Народно събрание отхвърли внесения от националистите проект с подобно съдържание

Делян Добрев от ГЕРБ отбеляза, че е вредно да се наливат държавни пари във фалирали предприятия като „Химко“ - Враца и „Ремотекс“ - Раднево.  Той  предложи да бъдат изслушани представители на правителството за тези решения.

В крайна сметка проектът на Сидеров бе отхвърлен с 2 гласа „за“, 5 „против“ и 8 „въздържал се“.

По-късно пред журналисти Сидеров заяви, че ЕРП-тата могат да бъдат убедени да се оттеглят, като им бъдат отнети лицензите за продажба на електроенергия. Той се обяви за въвеждането на пределни цени на тока за социални слаби. Лидерът на „Атака“ обвини БСП, ДПС и ГЕРБ в единодействие, с цел да не мине проектът му.

Явор Куюмджиев коментира след заседанието на комисията, че теоретично е напълно възможно държавата да изкупи мажоритарни дялове в ЕРП-тата, а предвид пазарната обстановка това може да стане на цени, по-ниски от продажните при приватизацията.

По повод решението на „Атака“ да оттегли от пленарна зала искането си за размразяване на проекта „Белене“ и последвалите критики от ГЕРБ, Сидеров обясни, че проектът е оттеглен от зала, за да има експертна дискусия в енергийната комисия.

Тази дискусия обаче не се състоя. Депутатите от комисията отложиха обсъждането на проекта за продължаване на строителството на ядрената централа, докато в комисията не се явят лично министрите Драгомир Стойнев и Петър  Чобанов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 6 rate down comment 7
kane
преди 10 години
Категорични не съм съгласен Лонгин с тебНай-голямата подпора на предишната система/преди 89г/ бе икономикатаНай-големия препъни камък бе диктатуратаХората номогат още да се осетят колко са прецакани от капитализма, като икономическа система. Няма по-добра икономическа система от социализма и няма да има. И в това е най-големия страх на банкерите и само това ги кара да печатат пари всеки ден по 24 часаИ идеологията до голяма степен бе на прав път та да издържи 50 години на всякакви опити на запада за обрат, чрез стокова изолация, техниеска, политическа, агитационна и т.н. докато купиха водачи с пари и устроиха преврат. Да той Горбачов. *** даноСамо социализъм+демокрация могат да избавят от гибел този отиващ си свят. Ще е видно един ден това , но късно, защото земята ще е опустушенаА те властват и купуват от Горбачов наред до ОбамаСветовните империалисти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 2
deant
преди 10 години
А ние какво сме бе? Средностатистическия българин е егоист и тарикат, живеещ на ръба на закона и не виждат по далеч от собствения си нос. Това е държавата за която говориш - и си личи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Дали и как и защо, факт е че е останало нещо което може да се види пипне, както и че изобщо факта, че има нещо което прилича на държава е заслуга на предишния репресивен апарат, който макар и жестоко е успял да сътвори инфраструктура и енергетика. Може би е дошло в повече обаче, защото малко като вкусихме свободата се пребихме да бързаме да продадем всичко сътворено тогава. Останаха ни само пътищата и БДЖ и двете в окаяно състояние. Иначе не съм поклонник на предишния режим, но и не съм поклонник на никой от появилите се през последните 20 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 2
kane
преди 10 години
Невини държавата а държавниците ниЗащото държавата сме ниеА от 230-230 народни представитея само 10% мислят за гласоподавателите си през последните 30 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 1
kane
преди 10 години
Рико,Въпросът е на гледна точка кой се "справя" по-добре в управлението на обществено значини отрасли и сфери на живота и икономикатаАко си дясно ориентиран и смяташ че трябва да има свръх богати корумпиращи политиеския процес с парите си, защото само така най-лесно правят нови пари и свръх бедни умиращи по улицата от глад може би ще си мислиш че ЧЕЗ, ЕВН и т.н. са засужили да опъват българския човек и като работник и служител и като потребител пред погледа на държавното ръководствоНеможе да има конкуренция в нещо като у дома ти влиза един кабел а не 10 кабела и ти да избираш кой да си пуснеш! Както и един път, една тръба за вода, канал, тец и т.н. наречени от икономистите НАТУРАЛНИ МОНОПОЛИАми дай на мен натурален монопол и ще стаа милиардерКъде е логиката държавата да профитизира себе си и да създаде контрольор на частника? В създаване на корупционен модел!Защо държавата вместо да се разпродава и да се създава контрол в/у продаденото не си го стопанисва!?! Защо не!Рейгънбе ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 5
Longin
преди 10 години
предишната държава беше изградена върху идеология и силов апарат - подкрепена с административен "капацитет" (т.н. съветници) и не по малко важно ресурси и пазари от външен фактор...плюс граничарите с заредени автомати да държат несъгласните насила вътре в маймунарника - защото както знаем от грузинският класик " не можеш да направиш омлет беЗ да счупиш една-две яйца"е, най силният елемент крепящ всичко - идеологията рухна - а с това и всичко останало по веригата т.е. това което искам да кажа е - идеологията е тая която е изградила и електрифицирала тогава България - а не "държавата"; което въобще пък не значи че ако бяхме с друга идеология - нямаше да се справим по добре и по стабилно , примери бол... не е само СССР на света, а той откъде я докара - видехме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
да не си си прочел коментара към Сините очи?:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 10 години
хахах, днеска ми почна деня с виц, ще е весел значи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
ся гледай колко яко деанте-по време на "онази предишната" държава всеки втори е говорил, че държавата ни не струва пукната пара и е мърморил и пторив Тошо и против "онази предишната" държава. А ако не си съгласен нещо с управлението на "сегашната държава"(аз твърдя, че и двете са една и съща) - законодателството е дало вариант през партии и като независим кандидат да влезеш в законодателната власт и от там да контролираш изпълнителната-събери хора около идеите ти, надъхай ги да гласуват за теб и спаси татковината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
сигурно, ама по мои спомени Рено, ДжиЕм и разни други на няколко пъти благодарение на държавите им са се спасявали от фалит-сигурно е щото частникът гарантира 100% ефективно управление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още