IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Ганев: КЗК е институцията, която трябва да регулира търговските вериги

Има риск контролът върху супермаркетите да стане политически, твърди икономистът

10:10 | 10.03.14 г. 2
П. Ганев: КЗК е институцията, която трябва да регулира търговските вериги

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е институцията, която трябва да следи работата на търговските вериги. Ако тази дейност се прехвърли към някой министър, контролът става изцяло политически. Това каза пред БНР икономистът от ИПИ Петър Ганев по повод внесения в парламента проект за промяна на Закона за защита на конкуренцията, който, според вносителите, има за цел да пресече нелоялните практики по отношение на доставчиците.

Според изказване на вицепремиера Даниела Бобева в събота, цитирано от медиите, две министерства може да контролират търговските вериги – икономическото и земеделското. Тя е изразила и притеснение за капацитета на КЗК.

„Не толкова самите текстове са плашещи, колкото реториката, която ги придружаваше”, коментира законопроекта Петър Ганев. През последните месеци политиците „имат желание веригите да бъдат нападнати”, каза той и припомни изказването на премиера Пламен Орешарски, че е възможно веригите да укриват ДДС.

Със сигурност по-добрият вариант е контролът да се оказва от орган като КЗК, защото там може да се претендира за по-голяма независимост и мандатност и ситуацията не се променя моментално, както в едно министерство след избори. Много пъти политиците са се опитвали да оказват натиск на комисията, посочи експертът.

"Напоследък, когато се говори за монополи, политиците често прехвърлят отговорността към КЗК, това е част от играта да се посочи един виновник", допълни Ганев. Той допълни, че всеки политик би спечелил, ако има правомощията да контролира търговските вериги.

Икономистът отхвърли твърденията на депутатите, че с новата регулация цените в хипермаркетите ще паднат, защото те в момента били оптимизирани. Новият контрол по-скоро връзвал ръцете на големите магазини, затова възможността за промяна на цените ще е само нагоре, прогнозира той.

"Сега говорим за това дали страдат доставчиците на търговските вериги, но в дебата трябва да бъдат включени и потребителите – това е един от секторите, които всекидневно използваме и очевидно има конкуренция. Няма как на този фон да кажеш, че веригите точно са проблемът, след като топлофикациите и електроразпределителните дружества всъщност имат монопол", заяви Петър Ганев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
WarrenBuffett
преди 10 години
КЗК в BG е правилно да се преименува в КПК /П - като против/.За това не е чудно, че се търси друг изпълнител на проекто-закона.По-правилно е да се поиска оставката на комисията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
melon
преди 10 години
Аз съм сигурен, че веригите имат мнооого трески за дялане.Но една от съществените причини за тези конфликти е до голяма степен и комуно-мутро генезиса на немалка част от въпросните производители. Те не са създадени пазарно и съответно предполагам им е трудно да функционират в пазарна икономика. И т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още