IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският бизнес е притеснен от проверките на търговските вериги у нас

През 2013 година е поставен рекорд в стокооборота между Германия и България

13:25 | 27.02.14 г. 1
Германският бизнес е притеснен от проверките на търговските вериги у нас

Германският бизнес е притеснен от проверките на търговските вериги и в областта на енергетиката, съобщи пред журналисти зам.-министърът на икономиката и енергетиката Иван Айолов след среща, организирана от Германо-българската индустриално-търговска камара. Българското правителство е уверило, че проверките се извършват прозрачно и добронамерено.

Айолов уточни, че се надява търговските компании да подобрят практиките си в резултат от тези проверки. "Целта ни е да има равнопоставеност между веригите, производителите и крайните потребители", допълни още той.

По време на срещата са били поставени три основни въпроса - за образованието, връзките в областта на търговията и енергетиката, коментира премиерът Пламен Орешарски. Без да дава повече подробности за естеството на разговорите той посочи, че е запознал германските компании с усилията на правителството за подобряване на климата и за привличане на инвестиции.

През миналата година България за първи път е постигнала положителен търговски баланс в отношенията си с Германия. "Това не се дължи на достойнствата на българската икономика, а на ролята на германските инвестиции в България, на компаниите, които откриват работни места у нас", обясни българският премиер.

През миналата година търговският стокообмен между България и Германия е достигнал рекордните 5,3 млрд. евро, коментира и президентът на Германо-българската индустриално-търговска камара Рюдигер Хьобен-Шьормер. Увеличението спрямо 2012 година е в рамките на 10,5 на сто. Българският износ надвишава с 500 млн. евро стойността на германския внос у нас, допълни той.

През миналата година германски компании са инвестирали 199 млн. евро у нас, като по този показател Германия се нарежда на трето място сред чуждестранните инвеститори в България.

Що се отнася до образованието България ще разчита на опита на Германия по отношение на дуалното образование, коментира от своя страна образователният министър Анелия Клисарова, която също е участвала в срещата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Така ли? Е що се притесняват бе, нали са педантично изрядни, като немци?Значи българския бизнес може да го проверяваме и в България и в Германия и да му смятаме всеки месец колко са самонаети и какво, а като проверим германския, се притесняваме?Ni nemce ne sa sta su nekad bili :)По сръбски фолклор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още