IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Скрити" инспектори ще контролират търговските вериги

По-малко, но по-ефективни проверки предвиждат занапред от Агенцията по безопасност на храните

12:53 | 18.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
"Скрити" инспектори ще контролират търговските вериги

Въвеждането на нов механизъм за контрол в търговските вериги предвижда Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Става дума за т.нар. система secret client/таен клиент и "скрит" инспектор. Това съобщи директорът на агенцията Пламен Моллов на пресконференция по повод 3 години от създаването ѝ, предаде БТА.

Моллов определи това като трето ниво на контрол и обясни, че той е широко разпространен в американските и европейски практики с цел защита на интересите и безопасността на потребителите. 

"Известно е, че понякога е налице директен или косвен тип съпротива или нежалание за съдействие при осъществяване на контрол върху даден обект", обясни Моллов. Именно с въвеждането на "скрития" инспектор според него се разчита на въздействието на т. нар. изненадващ ефект. От друга страна "скритите" инспектори ще следят и за работата на своите колеги, което ще има дисциплиниращ ефект.

От БАБХ планират проверките в бъдеще да са по-малко на брой, но по-ефективни, защото опитът досега показвал, че особен ефект от тях не е имало. 

Моллов обясни, че ръководството на агенцията вече е имало срещи с представители на големите търговски вериги у нас и част от браншовите организации. Мерките, които ще се вземат по отношение на тях, не са репресия, а рестрикция, на основата на търговското партньорство, подчертават от БАБХ.

Идеята е търговските вериги да бъдат накарани сами да направят ефективна системата си за контрол. Това означава да спре порочната практика с преетикетирането на хранителните продукти, да бъде написан ясно произходът на стоката и съдържанието й, срокът на годност, партидният номер и т. н. 

Агенцията планира да въведе и постоянна информация с горещ телефон 070012299 на видно за потребителите място в търговските вериги. Ръководителите от високи нива на администрацията в Областните дирекции на храните в различните градове ще се сменят на ротационен принцип.

От началото на тази година е създадена и мобилна група към Агенцията по безопасност на храните за осъществяване на второ ниво на контрол за внезапни проверки. Засега тя работи в пет града на страната, информира Пламен Моллов.

Миналата седмица премиерът Пламен Орешарски се усъмни, че големите вериги отклоняват ДДС. Той обясни, че веригите не купуват вносни стоки директно от големите чуждестранни доставчици, а използват за посредник еднолични търговци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още