IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Нинова: Договорите между вериги и производители ще станат публични

Веригите са силната страна и производителите плащат около 22 вида такси, твърди депутатът

11:15 | 13.02.14 г. 1
К. Нинова: Договорите между вериги и производители ще станат публични

Общите условия и договори на всички търговски вериги с всички производители са търговска тайна. Законови промени предвиждат те да станат прозрачни и достъпни за всички. Това каза пред bTV депутатът от БСП Корнелия Нинова.

Припомняме, че на срещата между правителството и бизнеса във вторник премиерът Пламен Орешарски се усъмни, че при доставките се източва ДДС. Вицеприемиерът Даниела Бобева изтъкна, че търговските вериги не публикуват отчетите си в Агенцията по вписванията, вместо това, предпочитат да си платят глобите. От Сдружението за модерна търговия реагираха, като заявиха, че фирмите са инвестирали в България над 4 млрд. лв., осигурили са директно над 20 хил. работни места, а средно 55% от стоките в магазините са български.

Корнелия Нинова обаче изтъква, че веригите са силната страна и има около 22 вида такси, които производителите са длъжни да плащат.

„Продаваш олио на търговска верига за 3 лв., тя не ти плаща 3 лв., а ти начислява такси за 2 лв. и ти плаща 1 лв., което е под себестойността на продукта”, даде пример тя.

Според нея има договори, че се прави протокол за прихващане и производителят е длъжен да го подпише. Ако една фирма си смени търговската регистрация, плаща на търговската верига, която няма общо с това, по 250 лв. за всяка смяна. Нинова изтъкна, че първо се плаща такса за встъпване в даден магазин, а после за всеки нов артикул е дължима нова такса.

Нинова твърди, че споразуменията между веригите и производителите са на базата „ако не ви харесва, идете другаде”. Според сегашните договорки един български производител е длъжен да предлага на веригата всичко, което произвежда. Длъжен е също да продава продукцията си на цена, не по-ниска от тази, договорена с веригата.

Според готвения от левицата закон КЗК ще определя кои фирми имат значително присъствие на пазара и ще ги следи по определен ред. „Няма да гоним инвеститори, но ще работят по правила. Българският производител е не по-малко важен от европейския”, заяви Нинова. Депутатът гарантира, че ако паднат таксите за производителите, ще паднат и цените.

Вчера обаче от  Сдружението за модерна търговия изтъкнаха обратното – според тях, ако се въведе допълнителна регулация, цените на храните ще се вдигнат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
toto
преди 10 години
всеки ден нов цирк - Корнелия в твоето фантастико колко плащате на доставчиците? служителите какви заплати и глоби получават и въобще болнични признавате ли им? да не продължавам че ме е гнус.... това ако не е корупция не знам кое?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още