IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кънчо Стойчев: Търговските вериги убиват българския бизнес с непосилни такси

Те са минимум 40%, докато Кока Кола например плаща само 4%, обясни социологът причините за замирането на родното производство

11:25 | 08.05.12 г. 40
Автор - снимка
Редактор
Кънчо Стойчев: Търговските вериги убиват българския бизнес с непосилни такси

„Благодарение на заспалостта на българската държава, остават още 1-2 години и смъртта на българското производство ще бъде необратимо, защото нишата ще бъде заета от вносителите след фалита на родните производители“, заяви социолога Кънчо Стойчев от Gallup по време на бизнес закуска на тема "Защита и развитие на българското производство - фактор за излизане от кризата".

„Търговските вериги убиват българския бизнес с такси до 71% от стойността на продукта. Тези такси са минимум 40%, докато Кока Кола дава само 4%, а световни производители като Нестле и Крафт - под 10%“, обясни социологът. Единствено у нас, спрямо страните в ЕС, търговските вериги могат да злоупотребяват така с местните производители, смята той.

„Тъй като търговските вериги формират 60% от оборота в търговията у нас, и делът им се увеличава, те са решаващият фактор, поради което със всяка година все по-малко български стоки има в магазините заради фалита на производителите ни, тъй като няма бизнес, който да работи с такава рентабилност, че да дава 40% за търговеца и да не фалира“, сподели социологът.

"На практика българският производител има с 30% по-ниска конкурентоспособност от вносителя и няма как да оцелее", сметна Стойчев.

Той представи данни, че през 2000 г. вносът на хранителни продукти е бил за 0,6 млрд. лв., докато през 2010 г. е достигнал 4,5 млрд. лв., като ръстът не е поради увеличено потребление, а поради фалит на местните прозиводители.

Според Стойчев 90% от българите предпочитат българско мляко и сирене. Подобна е картината и при плодовете, зеленчуците, месото, консервите, но българинът няма достъп до български стоки.

Социологът изброи над 40 такси и бонуси за търговеца, които се изискват от родния производител. Сред тях са такса вход, такса за включване в листата, такса за рожден ден, такса за юбилей, такса за логистика на веригата, такса за поддържане на асортимент, такса за непряка реклама, бонус маркетинг (в полза на търговеца), бонус оборот (в полза на търговеца), за да присъстваш в списъка на доставчиците също има такса, както и за фиксирана палетна зона и т.н.

„Именно поради действията на търговските вериги безработицата у нас се увеличава от 7% преди 6 години на 13% сега, а реалната е 18-20%, защото родната статистика изключва от официалните данни тези нещастни хора, които не са си намерили работа над 1 година“, сподели социологът.

„Освен големите такси веригите плащат с 90 дни забавяне“, допълни Стойчев. Почти всеки ден има съобщения за фалирала фирма и това ще продължи, докато държавата не се намеси, сподели той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

40
rate up comment 1 rate down comment 0
Sintia N
преди 11 години
Не търговските вериги,а българското правителство разстрелва поданиците си,чрез тези търговски вериги и други монополисти,чрез подарените концесии,чрез чуждите банки,които дерибействат,така както си искат,докато вземат душата на длъжника,че и на децата му.Сега,за капак,понеже всичко е вече разпродадено,решиха да продадат здравето ни,като допуснат чрез фракинг, подарени концесии да богатеят за наша сметка и също така и да станем бунище за ядрени,отровни и всякакви отпадъци,които ще се нагнетяват в страната ни.И всичко това за потупване по рамото,но и за тлъсти комисионни.Пък народа кучета го яли.И ЩОМ МЪЛЧИ,НАИСТИНА КУЧЕТА ГО ЯЛИ. ЖАЛКО ЗА ПРЕДЦИТЕ НИ,КОИТО СА ОПАЗИЛИ ДЪРЖАВАТА НИ ВЕКОВА НАРЕД,С КРЪВТА СИ,С ЖИВОТА СИ,ЗА ДА ДОЙДАТ СЕГА ТЕЗИ И ПРЕДНИТЕ И БЕЗХАБЕРНО И НАГЛО ДА НИ ПРОДАВАТ ВЕЧЕ 23 ГОДИНИ.П Р О К Л Е Т И. Д А С А !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 1 rate down comment 0
dakl
преди 11 години
Както правилно се отбелязва проблемът е в блюдолизничеството на т.нар. българска политическа класа , която без да и мигне окото разпродава държавата и нейните интереуси не за стотинки , а само за едно потупване по рамото от губернатора Уорлик!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 2 rate down comment 1
george_tn
преди 11 години
- дали печалбите ще се изнасят навън от БГ търговец, който харчи навън (или връща дългове на чужди банки), или от чужда верига магазини, за мен няма разлика- БГ производителя произвежда бокуци, понеже не може да си позволи качество( салами кашкавали к.млека) поради 1картелиране, 2алчност, 3дългове = изнасяне на пари навън- Гриша Ганчев е най-видния български производител.Искам да кажа че е безнадеждно - вече се набълбукахме с "демокрация и пазарна икономика"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
По голямата беда от това че ни окрадоха е че са икономически, правно и политически неграмотни! Иначе по принцип при подобен преход нещата си стоят така. Тия хора просто нямат идеи какво да правят с откраднатото освен да харчат и то предимно в чужбина. Не инвестират и тук /като чуждестранни инвеститори/ от страх, че сегашното правителство ще погне за стари грехове но и не допускат други читави инвеститори надявайки се че все някога ще успеят да качат на власт по благосклонни към престъпленията им хора! И да си призная, мисля че ще успеят! Читавия чуждестранен инвеститор не е *** за да не е на ясно как стоят нещата тук и предпочита да инвестира при съседите! Затова сме гладни, голи и боси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Редовия избирател никога е нямал шанса от промените до момента, да избира кой да го води! Нека не си правим илюзии! цитат -"Начело на държавата ни бяха и са не особено грамотни хора с нисък IQ! Правителствата /без значение какви са/, са просто проводници на интересите им!" Тези които наистина ни управляват, не са по вестници, списания и телевизии!Матрицата на управлението ни е завещана от времето на социализма. Системата се смени защото тия хора имаха нужда да осребрят властта си! Това важи за целия социалистически блок! Останалите държави от бившия блок обаче успяха да не допуснат бившите им управници и техните протежета да вземат всичко! Тук обаче това се случи тъй като *** държаха юздите много по здраво и жестоко! ...Здраво и жестоко......хм като се замисли човек....жестокостта е присъща на първични хора като тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 0 rate down comment 0
ale1
преди 11 години
ЦИТАТ : Начело на държавата ни бяха и са не особено грамотни хора с нисък IQ!-------------ако Начело на държавата ни са хора с нисък IQ - какво е IQ -то на избирателите които са ги поставили там ???-----------Глупакът можа да прави само и единствено глупости а когато глупаците са 7.5 млн .................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Става въпрос за времето когато бяха българи... подразбира се...:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 0 rate down comment 0
aranda
преди 11 години
STRAHO, "Пикадили" отдавана не са българи, а белгийци :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 0 rate down comment 0
melon
преди 11 години
Еми, много си прав!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 5 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Никога нямаше да бъдем готови! Начело на държавата ни бяха и са не особено грамотни хора с нисък IQ! Правителствата /без значение какви са/, са просто проводници на интересите им! Щяхме да сме много по зле от сега. Сега поне интелигенцията има изход за бягство. Просто допуснахме да бъдем обяздени от утайката на обществото ни. Лично мен много ме дразни когато чуя от устите им " Родното, Българското и т.н! Разсипаха държавата ни а сега "родното та родното"! Някъде из коментарите се споменаваше "Пикадили" . Ха ...та те се държаха по нагло и от чужденците. А чужденците се държат така, защото се възползват от порядките установени в страната от същите тези които реват сега когато ги смачкаха като ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още