IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кънчо Стойчев: Търговските вериги убиват българския бизнес с непосилни такси

Те са минимум 40%, докато Кока Кола например плаща само 4%, обясни социологът причините за замирането на родното производство

11:25 | 08.05.12 г. 40
Автор - снимка
Редактор
Кънчо Стойчев: Търговските вериги убиват българския бизнес с непосилни такси

„Благодарение на заспалостта на българската държава, остават още 1-2 години и смъртта на българското производство ще бъде необратимо, защото нишата ще бъде заета от вносителите след фалита на родните производители“, заяви социолога Кънчо Стойчев от Gallup по време на бизнес закуска на тема "Защита и развитие на българското производство - фактор за излизане от кризата".

„Търговските вериги убиват българския бизнес с такси до 71% от стойността на продукта. Тези такси са минимум 40%, докато Кока Кола дава само 4%, а световни производители като Нестле и Крафт - под 10%“, обясни социологът. Единствено у нас, спрямо страните в ЕС, търговските вериги могат да злоупотребяват така с местните производители, смята той.

„Тъй като търговските вериги формират 60% от оборота в търговията у нас, и делът им се увеличава, те са решаващият фактор, поради което със всяка година все по-малко български стоки има в магазините заради фалита на производителите ни, тъй като няма бизнес, който да работи с такава рентабилност, че да дава 40% за търговеца и да не фалира“, сподели социологът.

"На практика българският производител има с 30% по-ниска конкурентоспособност от вносителя и няма как да оцелее", сметна Стойчев.

Той представи данни, че през 2000 г. вносът на хранителни продукти е бил за 0,6 млрд. лв., докато през 2010 г. е достигнал 4,5 млрд. лв., като ръстът не е поради увеличено потребление, а поради фалит на местните прозиводители.

Според Стойчев 90% от българите предпочитат българско мляко и сирене. Подобна е картината и при плодовете, зеленчуците, месото, консервите, но българинът няма достъп до български стоки.

Социологът изброи над 40 такси и бонуси за търговеца, които се изискват от родния производител. Сред тях са такса вход, такса за включване в листата, такса за рожден ден, такса за юбилей, такса за логистика на веригата, такса за поддържане на асортимент, такса за непряка реклама, бонус маркетинг (в полза на търговеца), бонус оборот (в полза на търговеца), за да присъстваш в списъка на доставчиците също има такса, както и за фиксирана палетна зона и т.н.

„Именно поради действията на търговските вериги безработицата у нас се увеличава от 7% преди 6 години на 13% сега, а реалната е 18-20%, защото родната статистика изключва от официалните данни тези нещастни хора, които не са си намерили работа над 1 година“, сподели социологът.

„Освен големите такси веригите плащат с 90 дни забавяне“, допълни Стойчев. Почти всеки ден има съобщения за фалирала фирма и това ще продължи, докато държавата не се намеси, сподели той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 6
meto76
преди 12 години
Никой не пречи на производителите да си продават стоките в собствени магазини.Все пак ние не трябва да мислим за производителите, а за потребителите.Така че подкрепям напълно големите търговски вериги.Даже трябва да изискват по-големи отстъпки от българските производители, за да има полза и за българските потребители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
А и примера с Триумф е перфектен. Могат да се добавят и още две-три такива вериги в Пловдив. Вероятно за Варна Пикадили е такава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
И Боян и "железния кон" са много прави! Не ми е ясно, кой не е съгласен с фактите, та е "нацвъкал" минуси на тях, пък и на мен. Това е действителността! В трите мнения е описано достатъчно подробно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
LuckyYou
преди 12 години
Това последното изречение ми хареса най-много! Да се бачка трябва, пари да се изкарват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 0
Ironhorse
преди 12 години
Кънчо от социолог стана икономист-анализатор ...Нерде Ямбол, нерде Стамбул.В Пловдив има българска верига магазини Триумф. Така са захапали Метро и Кауфланд, че на ония свят им се вие.А Лидъл, Пени и Била направо са издъхнали.Е какво пречи и други български вериги да започнат търговската политика:1. Безкомпромисно качество.2. Ниски цени3. Клиента винаги е прав.Само за сравнение в Триумф-а зеленчуците са български и по-ефтини от турските в Кауфланд.На сила пари няма да набутваме в ръце на некадърници,Който иска има пазарна ниша, ама трябва да се работи, да не се мрънка.За джипки, къщи и любовници и дума да не става. Време няма !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 1
madcow
преди 12 години
Абе при 40% марж за търговеца що не си организирате една МЕСТНА търговска верига и не ги печелите тия пари вие бе, производителите? Ама не, дай държавата да се намеси да им оправи "бизнес" моделът "*** на високи цени".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
Боян
преди 12 години
Малко ми е странно социолог да коментира нещо в икономиката, може да има някаква истина в думите му, но според мен реалните причини са доста по-различни и те са отново както и в другите отрасни (включителни и в този който съм аз) е изключително високата задлъжнялост на фирмите към банки. За жалост по мои наблюдения повечето заеми на така нашите "бизнесмени" не са свързани изобщо с производствената им дейност и да в крайна сметка доста от тях ще фалират, но това за мен е добре ще отвори пътя на коректните Български фирми да пораснат, а точно това е проблема на Българските фирми е че те са твърде малки да са конкуренти както на вътрешния така и на външния пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 2
newkid
преди 12 години
Нека не се лъжем. Те за това ни и приеха в ЕС без да сме съвсем готови.Политиците ни са престъпници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
edimi
преди 12 години
Катастрофа и Геноцид! Така може да се определи тази ситуация. Можем с протекционизъм да променим нещата.Но! За нея/ситуацията/ определена "вина" имат, както БГ производителите, така и българския клиент. Едните се "пънат" да са в големите/чужди/ вериги, другите се трепят да пазаруват именно в тях. А истината е проста. Чуждия търговец сваля кожата на производителя, печели тук в БГ, при 10% данък, изнася си печалбата ИЗВЪН БГ! НЕ се научихме да си пазим г...те. За това помага и манталитета..."`що да печели нашия, по-добре чужд да е..", да ама паричките изтичат навън....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
Натрий
преди 12 години
Тъй като спасяването на давещия се е в неговите ръце явно трябва да излезем от черупките си и да действаме. Как да се намеси държавата в отношенията между частни субекти? С мита не става, защото сме в ЕС и онея веднага ще гракнат. Изглежда българските производители трябва да се откажат да доставят на веригите, а българските потребители трябва да се откажат да ги хрантутят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още