IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЕК подаде жалба за дългове на ЕРП-тата в размер на 318 млн. лева

Държавната компания се оплака на енергийния регулатор, че тези задължения блокират разплащането в цялата енергийна мрежа

15:55 | 14.03.14 г. 4
НЕК подаде жалба за дългове на ЕРП-тата в размер на 318 млн. лева

Националната електрическа компания (НЕК) е подала жалба в Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) заради неплатени дългове в размер на 318 млн. лева от страна на електроразпределителните дружества. Това става ясно от съобщение на сайта на регулатора.

Крайните снабдители - електроразпределителните дружества доставчици на ток са започнали да удържат плащания към НЕК за закупена електрическа енергия на два етапа от април до август 2013 година и от края на декември същата година., обясняват от компанията. Основание за това е била отменаната такса за временен достъп до мрежата на производителите от възобновяеми източници.

Държавната компания очаква ЧЕЗ, Енерго – Про и EVN да й възстановят тези суми, защото тези задължения водят до блокиране на разплащанията в цялата енергийна система.

Припомняме, че в края на юни 2013 година енергийният министър Драгомир Стойнев заяви, че НЕК е в критично финансово състояние и задълженията й достигат 1,9 млрд. лева. 

Енергийният регулатор призовава страните да уредят доброволно финансовите въпроси по задълженията в срок от три работни дни и ще инициира срещи за решаването на проблема.

От комисията допълват, че при положение, че финансовите задължения не бъдат възстановени, ще има „последващи действия в рамките на закона, с оглед на това да бъде предотвратено нарушаване на сигурността на доставките на електрическа енергия”.

От EVN реагираха на изпратената жалба с официално изявление, че „заплаща в срок и всеки месец всички свои задължения към НЕК”. В отговор на нашето запитване от  Енерго - Про, също уточниха, че дружеството е спазило и изпълнило всички изисквания на нормативната уредба и на двустранните търговски договори с НЕК.  

Пред Investor.bg представители на третото дружество - ЧЕЗ отказаха коментар във връзка с подадената жалба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 3
data
преди 10 години
Демек НЕК съ опита да нататрузи на ЕРП-то загубите , но ЕРП-то реципрочно върна загубата отново в НЕК :):)Дет съ вика - всяко действие има противодействие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
lubenmark
преди 10 години
ЕРП веднага вън от България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
няма лошо в това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Windowshopper
преди 10 години
Де не се опитват да бутнат Станишко?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още