IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДКЕВР изготви механизъм за компенсации на производителите от ВЕИ*

Сумите, събирани от временната такса за достъп до мрежата, ще се връщат изцяло само на производители от биомаса и водните централи

10:22 | 14.03.14 г. 1
ДКЕВР изготви механизъм за компенсации на производителите от ВЕИ*

На закрито заседание вчера Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е изготвила компенсаторен механизъм за производителите на енергия от възобновяеми източници с оглед отмяната на временната цена за достъп до мрежата на тези дружества, става ясно от съобщение на сайта на регулатора.

Компенсациите се определят след като ДКЕВР прие постоянните цени за достъп на производители на енергия от соларни и вятърни централи към електропреносната мрежа. Тя е в размер на 2,45 лева за Мвт/ч без ДДС. За присъединяване към електроразпределителните мрежи няма да бъде налагана такса за достъп, предвижда решението на регулатора.

Това означава, че такса ще бъде плащана само на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), не и за електроразпределителните дружества.

На базата на тази определена цена ще бъдат изплащани и събираните с отмененото от ВАС решение на ДКЕВР суми от производителите на соларните и вятърните паркове.

В случаите, когато окончателната цена е по-ниска от временната, ЕСО или електроразпределителните дружества, ще възстановят разликата на производителите за периода от 14 септември 2012 година, когато беше въведена таксата за достъп, до 13 март 2014 година, когато регулаторът прие постоянните цени за достъп.

В случаите обаче, когато окончателната цена е по-висока от временната, производителите ще трябва да възстановят разликата на ЕСО и ЕРП-тата.

Самите електроразпределителни дружества реално няма да получат нищо – те превеждат окончателната цена на ЕСО, като в случаите, когато тя е по-ниска от временната ЕРП-тата ще изплатят разликата на производителите. Когато цената е по-ниска – разликата също ще бъде изплатена на ЕСО.

От ДКЕВР посочват още, че когато производителите на електричество от ВЕИ са обжалвали директно решението на регулатора и за тях то е отменено с влязла в сила присъда, ще имат право да търсят пълния размер на сумите по действащото законодателство.

Производителите на електрическа енергия от възобновяеми източници, различни от слънце и вятър, също ще получат пълния размер на таксата, защото за тях няма определена постоянна такса за достъп до мрежата.

Крайният срок за изпълнение на компесаторните мерки е 15 април.

От българската фотоволтаична асоциация посочват, че решението е дискриминационно, защото се налагат допълнителни финансови тежести само за ветроенергийния и соларния подсектор на енергетиката.

"Заедно с въведената от 1 януари 2014г. противоконституционна 20%-на такса и ограничения в часовете на производство, на производителите от слънчеви и ветроенергийни централи се отнема повече от 40% от приходите. Това е не само грубо пренегребване на върховенството на закона, но и прокарване на лобистки решения от регулатора, който трябва да е независим, да създава ясна, предвидима и равнопоставена нормативна рамка за всички участници в енергетиката", посочва се в позицията на организацията.

Асоциацията настоява и за международен одит на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и на Националната електрическа компания (НЕК), както и за прозрачност на модела на ценообразуване на ДКЕВР, на методиките за определяне на такси, и привличането на международна експертиза, която да внесе европейски опит за създаването на капацитет на енергийния регулатор.

"Настояваме за незабавен план за действие за въвеждане на Третия енергиен либерализационен пакет и енергийна борса", допълва се в позицията.

* Допълнено с позицията на Българската фотоволтаична асоциация

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Pyramid
преди 10 години
Прави са от БФА. Само че, И тези, И другите, ако искат да печелят избори, залагат на плебса. Не, че после не го цакат но, ще въртят, ще сучат, от повече народ да приберат, ако може, никому нищо да не дадат. И не е да не съм ги предупреждавал слънчасалите братя. живеем на земята, в Абсурдистан. А който не му харесва /протестира или не/ нашата държава преспокойно го отсвирва. И приятелите да наливат, като си нямат проблеми, в нови "перкопанели". Да са им честити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още