IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EVN предлага схема за плащане на дължимите суми към ВЕИ-производителите

Дружеството може да изплати 90% от задълженията, натрупани заради решението за временната такса за достъп, отменена от ВАС

11:59 | 12.03.14 г.
EVN предлага схема за плащане на дължимите суми към ВЕИ-производителите

EVN изготви предложение към производителите на енергия от възобновяеми източници за възстановяването на дължимите суми, събирани с временната цена за достъп до мрежата. Тази такса, наложена от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) през септември 2012 година, беше отменена като незаконна от Върховния административен съд още през лятото на 2013 година.

Съдът постанови, че приходите от таксата трябва да бъдат възстановени на производителите. Досега обаче регулаторът не е изготвил механизъм как да точно да стане това. 

От електроразпределителното дружество сега предлагат да изплатят 90% от индивидуалните задължения към всеки производител, коментираха от компанията за Investor.bg. Обяснението е, че такива са финансовите възможности на дружеството в този момент.

Предложенията вече са изпратени към производителите и е поставен краен срок за реагиране – 15 април. След тази дата от EVN ще обявят колко производители са се съгласили на този компромисен вариант и дали ще продължат да търсят пълните суми, което е тяхно право.

След 15 април ще стане ясно какви суми точно ще изплати електроразпределителното дружество на производителите от ВЕИ-мощности, които са приели предложението. Всеки един от тях ще трябва индивидуално да се съгласи и приеме условията на EVN за плащането.

От дружеството определят своето предложение като „балансирано и максимално справедливо за всички страни“. След месец обаче ще стане ясно как възприемат тази идея производителите на електричество от възобновяеми източници. 

Припомняме, че междувременно от ДКЕВР приеха постоянна такса за достъп на ВЕИ-производители до мрежата, но тя ще бъде плащана единствено за преносната мрежа - т.е на държавното дружество Електроенергийния системен оператор (ЕСО), не и на ЕРП-тата. Новата такса засяга и само производители на енергия от соларни и вятърни централи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още