IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Ганев: Не пазарът е виновен за неравенството

Проблемът с неравенството често произлиза от някаква форма на наложена власт над другите, смята старши икономистът в ИПИ

13:22 | 17.03.14 г. 8
Петър Ганев: Не пазарът е виновен за неравенството

Темата за подоходното неравенство традиционно e eдна от най-широко застъпените в общественото пространство както у нас, така и в чужбина. Според мнозина експерти бедността и социалното разслоение са най-големите световни проблеми през настоящия XXI век.

Преди няколко седмици на българския пазар излезе книгата на популярния икономист Джоузеф Стиглиц "Цената на неравенството", която предизвика сериозен дебат и сред читателите на Investor.bg. Някои от експертите обаче поглеждат от един по-различен ъгъл към въпроса за неравенството.

"Когато говорим за неравенството, трябва много ясно да си даваме сметка, че не говорим за два възможни свята – със и без неравенство. Неравенството не е проявление на капитализма, а неизбежно заложено във всяка една обществена система. Независимо дали ще говорим за богоподобни, фараони, благородници, тоталитарни лидери, привилегировани търговци или богати предприемачи – във всеки свят има хора, които имат повече спрямо всички останали. Забележете, че това важи и за социализма или комунизма, където макар обществото да е наглед равно, близките до властта на практика живеят в различен свят. Така че няма алтернатива без неравенство – освен в съвсем примитивни общества, въпросът е доколко справедливи са различията и какво ги поражда?", посочи пред Investor.bg старши икономистът в Института за пазарни икономика (ИПИ) Петър Ганев.

По думите му в повечето от изброените случаи причината за неравенството е на практика насилие – едни са привилегировани за сметка на други и то пред закона.

"Неравенството в този случай произлиза от някаква форма на наложена власт над другите. В едно класическо капиталистическо общество също има неравенство, но то не е резултат от привилегированост пред закона, а от развитието на всеки един, било то най-общо казано качества, предприемчивост или умения, дори просто шанс. Неналоженото неравенство не носи вреди на обществото. Дори напротив – то е двигател на обществото да се развива. В съвременното общество обаче имаме проблем – общото схващане е, че живеем в капитализъм, а в същото време има несправедливи привилегини за някои. В по-развитите страни това сигурно ще бъдат "банкерите", а при нас може би "приватизаторите", отбеляза експертът.

Сериозно внимание на Запад се отделя на социалните изследвания, които отчитат разширяването на неравенството сред отделни общества. Публикувано през 2013 г. проучване на френския икономист Емануел Саес установи, че в периода 2009-2012 г. реалните доходи на най-богатия 1% от населението на Земята са нараснали с 31,4 на сто. По този начин най-богатите 10% сега получават 50,5% от всички доходи – най-големият дял от началото на статистическото отброяване през 1917 г. С други думи, най-богатите стават по-богати непропорционално и с все по-голям процент.

"Разбира се, могат да се дадат много данни, които показват, че в крайна сметка капиталистическите общества са по-богати и неравенствата съвсем не означават бедност, а дори напротив – покачване на жизнения стандарт за всички, било то и при по-големи различия. Усещането за несправедливост обаче е факт и то не бива да бъде отминавано с лека ръка. Дали това усещане за несправедливост е присъщо на капитализма или има и нещо друго, което често ни убягва? Забележете къде се проявява това усещане за несправедливост – при банкерите, но не при милиардерите от IT индустриите, при приватизаторите, но не при успешните предприемачи и т.н. При кои има пазар и при кои няма? Не пазарът е виновен, че парите са държавен монопол и цялата финансова система предполага съсредоточване на ресурс в един изкуствен елит. Не пазарът спаси този елит с парите на данъкоплатците или пускайки печатницата за пари. Пазарът видят несправедливост и се опита да убие този изкуствен елит, държавата бе тази, която го спаси", отчeте Петър Ганев.

"Ако просто приемем, че пазарът е виновен и той създава несправедливо неравенство, то би следвало искрено да мразим г-н Джобс и г-н Зукърбърг – те станаха милиардери благодарение на пазара, а не на държавата. Ако не ги мразим или не чувстваме несправедливост спрямо тях, то имаме проблем с държавния крони капитализъм (крони капитализъм е понятие, описващо икономика, в която успехът в бизнеса зависи от близките връзки на бизнесмените с държавни служители – бел. ред.), а не със свободния пазар", допълни икономистът.

По думите на експерта от ИПИ дебатът за неравенството е по своята същност дебат за формирането на богатството, не толкова за неговото разпределение. Той отбеляза, че едно общество не може да се пребори с неравенството, като просто взима от едни и дава на други.

"Това не изключва дебат за социалната политика на държавата – отделна голяма тема, но темата за неравенството е теза за възможностите и създаването на богатство и чак след това за неговото разпределение. Там, където имаш превилиговани – близки до властта, никакво преразпределение не може да ти помогне, ако търсиш справедливост", посочи още Ганев.

Широката популярност на дебата за неравенството в интернет се измества и към представителите на студентската общност. ИПИ и Фондация за свободата "Фридрих Науман", със съдействието на Либертарианския клуб към Университета за национално и световно стопанство (УНСС), организират семинар-дискусия на тема "Цената на неравенството". Кратко изложение по въпроса в началото ще направи Петър Ганев, след което ще бъде дадено начало на дискусията.

Събитието ще се проведе в сградата на УНСС, зала 2028А (2 етаж, централно фоайе) на 19 март (сряда) от 18:15 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
Angel62
преди 10 години
бай Тошо: "... по цените, по цените и ще стигнем Луната, а по заплатите, по заплатите ще се върнем на Земята." Сега съм "облагодетелстван" от същият бай Тошов "ръст на жизненият стандарт". Федерален резерв website - около 2000 година пари в обръщение "M2" ~$10 trillion; 2013 ~$16 tr.; заплата с "инфлационна" корекция 2-3% с пропускане на годините на кризата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
Angel62
преди 10 години
Citibank по време (преди) на $4.7 трильона bailout излезе с документ в които нарече системата в САЩ "plutocracy", а не "капитализъм". Прочетох дефиницията в Wiki и мисля че е правилна; с което дефинира неравенството на системно ниво. А нашата бивша "социалистическа" система нарече "totalitarianism".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
MZ/X
преди 10 години
Не трябва да мразим г-н Джобс и г-н Зукърбърг, но засиления технологичен прогрес генерира огромни богатства за създателите му и в същото време отнема работата на милиони хора и фалира много фирми. В един момент (не много далечен), когато технологиите и роботите създават 99% от стоките и услугите, а 99% от хората нямат работа и доходи за да си ги купят тези стоки и услуги ще настане огромно обществено напрежение...Само някакъв вид преразпределение на доходите би оставило масата от хората платежоспособни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
mick
преди 10 години
Проблемът е, че веднъж натрупано богатството расте все повече и повече. Т.е. веднъж има ли неравенство.. то става все по-голямо с времето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 8
SSIW
преди 10 години
... капиталистическите общества са по-богати и неравенствата съвсем не означават бедност, а дори напротив покачване на жизнения стандарт за всички,....-------------------...покачване на жизнения стандарт за всички... хммм ..., не мога да си обясня това твърдение , кое развито капиталистическо общество, конкретно визира? Какво е било благосъстоянието (да кажем: заплата, изразена в покупателна способност) на средния гражданин (не намесвам гражданките, защото е имало времена, когато заплатата на мъжа е била достатъчна , за да се издържа семейство) на САЩ, Германия, Япония, Франция и пр., през периода на 60-те и 70-те на 20-и век и какво е по настоящем? За какво покачване става въпрос???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
deant
преди 10 години
неравенството е виновно за неравенството. всеки да го разбира както му позволява пипето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
анонимен1
преди 10 години
Виновни са способностите, началната база, късметът, системата, тайминга и други
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 2
doba
преди 10 години
Вродения порок на капитализма е, че разпределя неравно благата. Вроденото достойнство на социализма че разпределя по равно нищетата.Чърчил
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още