IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МЗХ ще прави зеленчуково външнотърговско предприятие

Дружеството ще търси възможности за реализиране на българската продукция на външни пазари

11:34 | 20.03.14 г. 1
МЗХ ще прави зеленчуково външнотърговско предприятие

През новия програмен период 2014-2020 година ще има специални мерки, с които ще се поощрява сдружаването на сродните зенленчукопроизводители, което би им позволило те да излязат и на външни пазари. Това каза заяви министърът на земеделието и храните Димитър Греков пред bTV.

Той посочи, че една от обмисляните мерки е създаването на външнотърговско дружество, което да търси възможности за реализиране на част от земеделската продукция на външни пазари. „България е изнасяла големи количества плодове и зеленчуци. За съжаление сега малките производители не могат да се доберат до международните пазари и ще работим в тази посока”, подчерта министърът.

„Схемата за дребните фермери, която трябва да стартира от догодина, ще помогне много на зеленчукопроизводителите в България“, каза още министърът. Освен за подпомагане на малките производители, тя ще накара много от фермерите да излязат от сивия сектор, защото ще трябва да плащат данъци и осигуровки, смята Греков.

В момента българските зеленчукопроизводители произвеждат много качествена продукция, но малка по обем, което създава и основният проблем -  невъзможност да гарантират регулярни доставки през годината. „Решението е да се сдружават не само за да реализират продукцията си, но и за покупка на семена, торове и препарати”, каза Греков.

От началото на годината по борсите работят данъчни и митнически инспектори за разрешаване на проблема с липсата на фактури за стоката. Все още не е готов пълен отчет за резултатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
user##
преди 10 години
Пак държавни фирми сънува червената ***. Искаха Кремиковци втори епизод да гледат, сега пък друга хранилка са си измислили.... а овцете блеят и чакат заколение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още