IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се раздават ли предизборно земеделски субсидии?

Обещаните 1 250 евро за малките стопанства ще са срещу производство на земеделска продукция, заяви агроминистърът Димитър Греков

11:11 | 11.03.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ще се раздават ли предизборно земеделски субсидии?

Собствениците на малки стопанства ще получават допълнителна финансова помощ от 1250 евро годишно, само ако произвеждат земеделска продукция. Това каза агроминистърът  проф. Димитър Греков пред БНТ.

Вчера лидерът на ДПС Лютви Местан обаче заяви обратното, че производители с до 1-2 хектара обработваема площ ще получават по 1 250 евро, без това да е обвързано с производство. Местан обяви, че „това е най-радикалната промяна, която земеделските производители могат само да мечтаят за последните седем години".

Припомняме, че агроминистерството подготвя реформа на директните плащания. Очаква се през 2014 г. субсидиите за обработваема земя да се разпределят по нов начин - малките и средни стопанства до 300 дка ще получават по-големи директни плащания. Големите стопанствата над 10 000 дка ще получават по-малко подпомагане от средното. Анализ показа, че за 2012 г. в България около 80% от директната субсидия отива при 6% от фермерите с големи стопанства.

Днес Греков обясни, че обещаните 1 250 евро „са един малък стимул, за да започнат тези хора по-усърдно да работят“. Големите фермерски стопанства са там, където има големи обработваеми площи. Там, където ще се дават средствата, имало ферми с малка площ, в повечето случаи – монокултурни стопанства.

На въпрос кои региони има предвид той отговори, че ще се подпомагат всички региони с малки стопанства, независимо дали става за производство на тютюн, зеленчуци или животновъдни ферми.

Запитан дали това е предизборен ход за избирателите, които основно са електорат на ДПС, Греков отговори, че в цялата страна стопанства спират дейността си, а селата се обезлюдяват.

Целта на помощта е малките стопанства да станат средни и да произвеждат по-рентабилна продукция, допълни министърът.

Отделно земеделците може да получават по 20 хил. евро, ако се сдружават, например за съвместно прибиране и реализация на продукцията, каза още Греков.

Запитан има ли опасност България да загуби 228 млн. лв. евросредства заради забавянето на 1200 проекта в Държавен фонд „Земеделие“, Греков каза, че действително с около 8 месеца е забавена обработката на проектите. Той е разпоредил на фонда до края на март оценката на проектите да приключи.

По повод казуса с „Пампорово“ АД – дали компанията плаща на държавата за ползването на горските територии, министърът отговори, че дружеството плаща за ползването на писти по договори, сключени с две горски стопанства за площ от 97 дка.

По-късно Димитър Греков коментира, че 23 на сто от всички земеделски производители обработват до 1-2 хектара земя, съобщи Dnes.bg. Според министъра всички усилия, които прави правителството, са в посока да може „нашето, българското село да се почувства като останалите в еврообщността”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
tonitov
преди 10 години
Досега работиха само за големите "малко многа богати и много, много бедни", а сега за избори. Давай всеки месец избори, но парите, ПРЕДИ изборите. И Волен купува без пари, с голи и нагли лъжи, преди 500, а сега 750 ЕВРО и то всеки месец, но пък не преди, а след като стане министър председател. Най-големите маскари групирани по три. Каква напаст? Тежкони!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още