IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малките стопанства ще получават по-високи субсидии

Наредбата за директните плащания е публикувана за обществено обсъждане

17:32 | 20.02.14 г. 1
Малките стопанства ще получават по-високи субсидии

Малките и средни стопанства, с площ до 300 декара, ще получават по-високо ниво на подпомагане от средното по линия на директните плащания. Стопанствата с площ над 10 000 декара ще получават по-малко подпомагане от средното.

Това предвижда проект на наредба, публикуван на сайта на агроминистерството, за специалните изисквания за участие в одобрените схеми за национални доплащания и за специфично подпомагане, информират от Министерство на земеделието.

Срещу проекта остро възрази Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ). Според организацията документът е изготвен непрозрачно, без консултации с фермерите.

Днес от министерството уточняват, че тепърва се слага началото на обществено обсъждане за подпомагането на фермерите за обработваните от тях земи през 2014 г.

Всички заинтересовани земеделски производители, асоциации и браншови организации имат възможност да дадат своите предложения по новостите в директните плащания за следващия програмен период. Новите моменти са структурирани в следните групи: екоплащания, активни фермери, млади фермери, малки стопанства и преразпределително плащане.

Една от основните промени в Регламента за директните плащания на площ по новата Обща селскостопанска политика е въвеждането на т. нар. „преразпределително плащане”. В резултат на прилагането на старата система на плащане на площ се получи несправедливо разпределение на подпомагането, а именно: свръхсубсидиране на земеделски стопанства, обработващи големи площи и недофинансиране на уязвими стопанства с малко земи в секторите животновъдство, зеленчукопроизводство и овощарство, посочват от МЗХ.

Основен приоритет в новата Обща селскостопанска политика е развитието на фамилното фермерство. Такъв е и приоритетът на правителството и на Министерството на земеделието и храните за специално подпомагане на малките и средни стопанства. За да има по-справедливо разпределение на европейските субсидии и за да се намалят различията в подпомагането между отделните сектори, МЗХ ще приеме мерки за увеличаване на подпомагането на дребните и средни земеделски стопанства чрез прилагане на преразпределителната схема, допълват от министерството.

Конкретните стойности и параметри на подпомагането ще бъдат уточнени по време на обществено обсъждане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
tonitov
преди 10 години
Предизборна популиска упорна точка. Маститите знаят, че няма да стане, дребните не знаят, че е лъжа и червените демагози отново ще печелят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още