IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България няма да прехвърля средства за директни плащания към ПРСР

Ще водим ли активна политика за селското стопанство или ще се носим по течението, се пита експертът от ИПИ Николай Вълканов

09:05 | 26.01.14 г. 10
България няма да прехвърля средства за директни плащания към ПРСР

Дава ли си Министерството на земеделието сметка за възможностите и последствията от разпределението на близо 15 млрд. лв. за селското стопанство в следващите седем години, се пита Николай Вълканов от Института за пазарна иконока (ИПИ) в свой анализ за развитието на селското стопанство.

Причината за неговото съмнение е несериозно отношение по важни въпроси, свързани с европейското финансиране, като например какъв ще бъде таванът на директните плащания над 150 хил. евро.

Вълканов цитира и изказване на експерта Десислава Кърчанова от МЗХ, според което на този етап България няма намерение да прехвърля средства от І-ви стълб (директни плащания) към ІІ-ри стълб (Програма за развитие на селските райони) на Общата селскостопанска политика (ОСП). 

"Без значение дали ни харесва или не, ОСП е факт и е редно да помислим как тя може да се използва по възможно най-ефективен начин за по-балансираното развитие на селското стопанство и повишаване на създадената от отрасъла брутна добавена стойност (БДС). Това е особено важно с оглед на факта, че общата тенденция през предходния програмен период 2007-2013 г. бе БДС от единица площ да намалява", пише Вълканов в своя анализ.

От тази гледна точка отказът от възможността за прехвърляне на средства от І-ви към ІІ-ри стълб практически е отказ от водене на активна политика. Въпреки всички слабости в ПРСР, които изникваха през годините, и неусвоените средства, програмата не бива да се подценява.

Първо, отчетените слабости биха могли да бъдат изчистени. Второ, финансирането по нея е обвързано с постигането на конкретни резултати, увеличава инвестициите в земеделието и селските райони и като цяло дава възможност за много по-балансирано разпределение на средствата между отделните сектори.

Някои от най-старите членки на ЕС като Великобритания, Франция и Германия вече са взели решение за прехвърляне на средства към ІІ-ри стълб.

На този фон простото изливане на средства в джобовете на най-едрите по отношение на земеползването стопанства изглежда като разхищение на публичен ресурс, отделно от твърде спорните ефекти, които постоянно нарастващите директни плащания на площ имат върху селското стопанство. В тази връзка стои и въпросът с размера на тавана на субсидиите над 150 хил. евро.

Може да се мисли в посока налагането на значително по-висок от минималния таван от 5% и прехвърлянето на така спестените средства отново към ПРСР. В крайна сметка основната роля на преките плащания е подкрепа на доходите на фермерите, а е много спорно дали стопани, обработващи 2000, 5000 или 10 000 хектара, изпитват трудности с прехраната и управлението на бизнеса си.

Не на последно място е крайно време да се вземе решение дали България ще се възползва от преразпределителното плащане за първите хектари и в какъв размер. Ако се цели по-равномерно разпределение на субсидиите между различните по размер стопанства, то изборът вероятно трябва да падне върху максимума от 30 хектара, а не върху средния размер на стопанството, който е над два пъти по-нисък.

Средствата, с които страната ни ще разполага по линия на ОСП, могат да помогнат, но и много да навредят на селското стопанство. Така че не бива да се водим по течението и просто да спускаме общите параметри така, както са договорени в ЕС, а да се възползваме от многобройните възможности за гъвкавост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 6 rate down comment 1
jikev
преди 10 години
Никога не съм казал, да се спират субсидиите!Но има хора на който не са нужни - зърнарите от Добруджа, те дават по 80-100лв рента... тая година малко по малко...Има земи и аз работя такива, който не си струва да се обработват, ако няма субсидия!Всички планински и полупланински райони са така! А половин БГ е такава.Ако ги нямаше помощите, да са се превърнали в гори, каквито почти бяха станали тия земи.И при нас рентите са по 15-20лв.Нямам нищо против зърнарите и на тях ще се наложи да им се помага, в лоша година с ниски цени(пази Боже!), но правят всичко за 10% от арендаторите да прибират 90% от субсидиите...То не бе СЕПП, агроекология, акциз за горивата... наближават 100лв/дка - и всичко е на декар,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
oslo
преди 10 години
В моето село рента не се дава. Тоест тя е нула, какви 80-90-100 лв.Ехо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
oslo
преди 10 години
В моето село рента не се дава. Тоест тя е нула, какви 80-90-100 лв.Ехо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
rover
преди 10 години
Държавата им дава 30на лева на зърнарите, а те раздават рента по 80-90-100лв. Очевадно е, че тия помощи не са им нужни!===================================================================Първо не навсякъде се дава рента по 80-100лв. ( всъщност, аз изобщо не съм чувал за такива суми) и второ - кой си ти да казваш, че на зърнопроизводителите тези пари са излишни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
fortiss
преди 10 години
Контрабандата със субсидии не се оправя.Животновъдите и сега получават пари. Мисля, че няма как да получават повече, т.е. така, че приходите от продукция да са по-малко от субсидиите. Субсидиите са аз подпомагане, но ком нещо не става с подпомагане - по-добре да го няма.При зърнопоризводителите е така - подпомагане.БГ се възползва от това, че на малките зърнопроизводители в Западна Европа им трябват много помощи, за да не спрат работа. При нас помощите са доста по-малко, но ги има точно заради тях.Парите са от ЕС, защо са ди ги спираме сами??????????? Това не мога да разбера!!!!А колко хора искарват годината с тези ренти? Много са!!!! Много повече от животновъдите например!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 3
jikev
преди 10 години
Форти, тук се разминаваме в позициите...Големите арендатори, наистина се справят чудесно и хубавото е че се справят без субсдиите (по СЕПП например)!Държавата им дава 30на лева на зърнарите, а те раздават рента по 80-90-100лв. Очевадно е, че тия помощи не са им нужни!Нужни са на други - животновъди, овощари, градинари... Те са хората изнемогващи, в държавата ни разграден двор и контрабанден внос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Не, искаме точно обратното.Забелязвате ли какво се случва с производството на плодове и зеленчуци и като цяло развитието на селското стопанство в България, когато ДПС са власт?Подтискане и пречки от различно естество и в същото време вноса от Турция на селскостопанска продукция се увеличава в пъти.Ето това се случва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
oslo
преди 10 години
Причината за глада в Африка са субсидиите в САЩ, ЕС и Китай. Така производството в Африка е неконкурентоспособно и местните фермери са фалирали. Това ли искате и за нас?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
oslo
преди 10 години
ИПИ пак се излагат с глупостите си100% подкрепям fortissЦелият свят субсидира - Русия, Украйна, Китай, Турция, особено САЩ и ЕС, те сакън срещу субсидиите, който са 80% подарък от ЕСИма работещи фермери, искат да им резнат главата, за да се раздават на някой нови, ама нови няма. Откъде ще дойдат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
fortiss
преди 10 години
След като толкова са ви омразни големите арендатори да не забравите следното:1.Конкурентно зърнопроизводство се прави на големи площи. В това отношение отдавна сме разминали Западните страни и не ни връщайте отново след тях.2.Русия, Украйна и Румъния да правят дребно зърнопроизводство? Не мислите ли, че тяхната конкуренция все повече ще се засилва, че ние да си отслабваме нашите производители?3.Колко рента са изплатили големите арендатори и колко хора са преживели с нея годината??? Кога малките ще изплатят толкова НИКОГА???Като имаме нещо добро и работещо го оставете да си работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още