IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франсоа Геран: Зелените мерки ще повишат цената на селскостопанската продукция

Фермерите са изправени пред глобални предизвикателства, твърди представителят на Copa-Cogeca

13:40 | 07.02.14 г. 2
Франсоа Геран: Зелените мерки ще повишат цената на селскостопанската продукция

В момента фермерите са изправени пред няколко глобални предизвикателства. Расте търсенето на земеделски продукти с високо качество, но в същото време има фактори, които поставят агропроизводството под нарастващ натиск. Това са климатичните промени, обедняването на природните ресурси, каза Франсоа Геран, главен политически съветник в организацията на европейските земеделски стопани Copa-Cogeca, на семинар, организиран от Асоциацията на земеделските производители в „Златни пясъци“.

Затова е важно земеделците да се адаптират към промените и бизнесът им да е жизнеспособен, заяви той. Геран припомни, че за Европа са характерни и високите изисквания към качеството на продукцията.

Експертът посочи, че за фермерите е важно да знаят дали новата Обща селскостопанска политика (ОСП) ще им помогне да се изправят срещу тези предизвикателства. „За нас е важно да се уверим, че селскостопанското производство ще бъде екоустойчиво и в бъдеще. Фермерите са загрижени за околната среда, но новите зелени мерки са изключително тежки за тях“, допълни той и даде като пример мерки като диверсификацията на посевите.

Друг аспект на зелената политика е опазването на околната среда, но се очаква предприетите мерки да увеличат цената на селскостопанската продукция, прогнозира експертът.

Геран подчерта, че неговата организация подкрепя опазването на околната среда, но този процес трябва да се интегрира в производството, за да се поддържа ефективността на фермите.

Той смята, че страните-членки трябва да решават самостоятелно кои зелени мерки да прилагат.

В отговор на въпрос той посочи, че неговата организация е против въвеждането на таван на плащанията. По отношение на глобите за неспазването на зелените мерки имаме позицията на Европарламента, че те не трябва да са твърде високи, заяви той.

Последна актуализация: 01:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 34 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
То това е идеята, на маймунките да им поскъпне храната! - кето европейското щастие на кокошките... - А ако някой се обърка да поиска "екологично-чиста" или не "генно-модифициран ***" то цената да бъде Х10 !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Как бе, според другия лунатик (Драги), енергията в ЕС била много евтина...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още